Diyet Çeşitleri
Makale İçeriği
Tabi ki herkese uygun bir diyet var. Diyet çeşitleri arasından sizin beslenmenize en yakın olan diyeti seçmeniz çok rahat uygulayabilmenizi sağlayacaktır. Diyet çeşitleri farklı içeriklerin olduğu, farklı zaman dilimlerinde farklı gıda önerilerinin olduğu listeleri içeriyor. Hepsinde farklı bir zayıflama önerisi söz konusu.
Ancak zayıflamanın temeli alınan kalorinin verilen kaloriden daha az olması yatar. Yani aldığınız kalori verdiğinizden az olursa otomatik olarak kilo vermeye başlayacaksınız ve kişinin kilo vermesi kolaylaşacaktır. Dilerseniz direkt olarak sizin için uygun olan bir diyet üzerinden hareket ederek, kısa sürede zayıflayabilirsiniz.
En Çok Bilinen Diyet Çeşitleri
İşte bilinen diyet listesi örneklerinden bir kaç tanesi. Kendiniz için uygun olan diyeti ercih edebilirsiniz.
Murat Topoğlu Diyeti
Adını sıkça duyduğunuz Murat Topoğlu diyetini uygulayarak zayıflayan çok sayıda insan var. Peki, nedir Murat Topoğlu Diyeti Nasıl yapılır? Bir haftada üç kilo vermenizi sağlayacak olan bu diyeti nasıl yapacaksınız? Merak ettiğiniz soruların yanıtı veriliyor.
Diyetin en önemli kriteri, zayıflamayı hızlandıracak olan çaydır. Çay tüketiminin istendiği şekilde olması, kalori verilmesini arttıracak. Bunun için metabolizmayı hızlandıracak olan bu çayın tüketimini sağlayarak, hızla zayıflayabilirsiniz. Çay içeriği; bir adet kabuk tarçın, 5 adet çekirdek kakule, 3 adet karanfil, 1 tatlı kaşığı bal, 5 bardak su ile çayın yapılabilir. Verilenlerin suyun içinde kaynatılması ile çayın demlenmesi sağlanacaktır. Limon ile bu çayı tüketebilirsiniz.
Atkins Diyeti
2 haftada 7 kilo vermek ister misiniz? Atkins diyeti en önemli özelliği, kısa sürede çok fazla kilo vermeyi mümkün kılıyor olmasıdır. Bu diyette tüketebileceğiniz ve yasaklanmış olan yiyecekler verilmiştir. Buna dikkat ederek zayıflayabilirsiniz.
Tüketilmesinde sakınca olmayan besinler;
- Tam yağlı süt, kaşar peyniri, krem peynir, beyaz peynir, krema
- Tavuk eti, sığır eti, pastırma ve sucuk
- Yumurta, ceviz, vadem, zeytinyağı, avokado yağı
- Ispanak, brokoli, patlıcan, biber, fasulye, pırasa, enginar, kabak, domates
Gibi gıdaların tüketilmesi yasak değildir.
Tüketilmesi yasak olan besinler;
- Nohut, mercimek, kuru fasulye, buğday, pirinç, çavdar
- Kanola yağı, soya ve mısır özü yağı
- Şekerli içecekler, meyve suyu, dondurma, kek, şekerleme
- Muz, elma, portakal, armut, üzüm, incir
Gibi gıdaların tüketilmesi yasak olacak.
Dukan Diyeti
Bilinen diyetler arasında dukan diyeti var. Bu diyete uygun hareket etmeniz durumunda bir haftada 5 kilo vermek hedefleniyor. Diyet listenizin belirlenmiş olan gıdalarına göre hareket etmeniz durumunda kısa süre içinde kilo verebilirsiniz.
- Atak Evresi (1 – 7 gün): Dukan diyetinin ilk aşaması yedi günlük süreden oluşur. Atak evresidir ve diyete sınırsız yağsız protein ve 1.5 kaşık yulaf ile başlanır.
- Seyir Evresi (1 – 12 ay): Bir gün yağsız proteinler, günde 2 yemek kaşığı olmak üzere yulaf yiyerek devam ettirilir. Nişasta bulunmayan sebzeler ile diyete devam edilir.
- Güçlendirme Evresi (değişken): Sınırsız yağsız protein ve sebzelerin olduğu, bazı yağlar ve karbonhidratlar ile diyet devam ettirilir. Haftada sadece bir gün olmak üzere protein ve 2.5 yemek kaşığı yulaf kepeği yenir.
- Koruma Evresi (belirsiz): Temel konsolidasyon aşaması kurallarına uyarak hareket etmeniz yeterlidir. Kilonuza göre bazı kuralların gevşetilmesi söz konusudur. Yulaf ezmesinin 3 kaşığa çıkarılması mümkün olabilir.
Karatay Diyeti
Uzun süre gündemde olan diyetler arasında Canan Karatay diyeti var. Bu diyette dikkat etmeniz gereken önemli hususlar arasında, 3 öğün şartının olması var. Ne daha az, ne daha fazla bu şekilde zayıflamak üzere hareket edeceksiniz. Ayrıca öğünlere tam acıkmadan geçmek de önemli. Buna dikkat etmeniz durumunda kolay şekilde zayıflamanızın mümkün olduğunu söyleyebiliriz.
Zengin bir kahvaltı ile başlayan diyetin her günü programlı şekilde sunulur. Diyet sadece kilo vermeyi değil, aynı zamanda sağlıklı şekilde beslenmenin olmasını da sağlar. Uygulama aşamasında zorlanmayacağınızı düşündüğünüz bu diyeti yapabilirsiniz.
Weight Watchers Diyeti
Diyet belirlenmiş olan puanlar üzerinden yapılıyor. Weight watchers diyeti ile puanlara göre hareket ederek, kilo verebilirsiniz. Vücut ağırlığı 68 ya da daha az olan kişi için günlük puan 20 olarak belirlenmiş. 68 – 78 kilo arası 22 puan, 79 – 90 kilo arası 24 puan, 91 – 100 kilo 26 puan, 101 – 112 kg 28 puan şeklinde ilerliyor. Bu şekilde puan üzerinden zayıflamanın olması, diyetin yapılması söz konusu oluyor.
Alkali Beslenme
Ph dengesine göre beslenme dendiğinde akıllara alkali beslenme geliyor. Aslında sağlıklı beslenmenin olması için mutlaka alkali beslenmeye göre hareket etmemiz şart. Vücut dengesinin sağlanması açısından kişinin Ph dengesine göre gıda tüketimini yapması önemlidir. 7.35 vücudun ortalama pH dengesi olduğundan, alınan besinlerin de buna uygun şekilde alınarak, sağlıklı beslenmenin olması sağlanabilir.
Akdeniz Diyeti
Akdeniz diyeti dendiğinde akla ilk gelen, elbette bu diyetin doğru uygulanması ile 2 haftada 8 kilo verilmesi yatıyor. Sağlıklı ve doğal beslenmenin öncüsü olacak olan diyet ile kısa süre içinde fazla kilolarınızdan kurtulmanız mümkün. Sebze ağırlıklı bir beslenme ile zayıflarım diyenler için son derece uygundur.
İsveç Diyeti
İsveç diyeti gün gün programlanmıştır. Güne her zaman bir fincan kahve ile başlayacaksınız. Sonrasında ise kızarmış ekmek yemeniz mümkün oluyor. İsveç diyeti ile bir küp kesme şeker yeme hakkınızın olduğu günler var. Şeker ihtiyacınızı da bu şeklide karşılamanıza olanak tanınıyor.
Paleo Diyet
Paleo diyet türünde tam gıdalı tahıllar yasaktır. İşlenmemiş bakliyat tüketilmemesine dikkat edilir. Tohumlu sıvı yağlar da aynı şekilde yasak olacak. Yumurta ve doğal süt ürünleri de yememek gerekiyor. Bu şeklide bir program ile beslenme yapılıyor.
Ender Saraç Diyeti
15 günlük bir programla oluşturulmuştur. Ender Saraç diyeti ile zayıflamak istiyorum diyen kişiler verilmiş olan bu 15 gün programına göre hareket etmeli. 15 gün içinde vücudunuzda büyük oranda değişim fark etmeniz hedeflenir.
Şeyda Coşkun Diyeti
3 günde 4 kilo zayıflatan diyen dendiğinde Şeyda Coşkun diyeti akıllara geliyor. Detayları öğrenerek, bu diyeti uygulayarak zayıflayabilirsiniz. Doğru bir uygulama ile fazla kilolardan kurtulmak mümkün olabilir.
Protelan Diyeti
Diyet türleri arasında öne çıkan Protelan diyeti ile de zayıflayabilirsiniz. Detayları inceleyerek, uygulamanın düzenli olmasına dikkat ederek zayıflayabilirsiniz. Fazla kilolarınızdan kurtulmak bu diyet ile mümkündür.
Ayça Kaya Diyeti
Ayça Kaya diyeti hakkında söylenebilecek ilk şey tamamen sağlıklı besin gruplarına yer verilmiş olması ve özellikle parmak bastığı önemli konulardan biri olarak ise ana öğünlerde mutlaka salata ya da yoğurt tercih edilmesidir.
Taylan Kümeli Diyeti
Taylan Kümeli’nin diyet programlarında sabah kahvaltılarında yulaf ezmesi ve yağsız yoğurtlar yer almaktadır. Diyet uygulanırken her yiyeceğin düzenli ölçülerde tüketilmesi gerekir. Taylan Kümeli diyeti ile damak keyfine uyan öğünler ile zayıflayabilirsiniz.
Feridun Kunak Diyeti
Feridun Kunak diyeti listesini uygulayarak kısa sürede kilo verebilirsiniz. Bu diyet herkes tarafından uygulanabilir. Uzun yıllardır ekranlarda görmeye alışkın olduğumuz Feridun Kunak, hâli hazırda doktordur. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan doktor, yaptığı televizyon programları sayesinde tanınmış ve Feridun Kunak diyeti birçok kişi tarafından uygulanmıştır.
Ketojenik Diyet
Ketojenik diyet de karbonhidrat miktarı düşüktür. Yağlardan ve protein bakımından zengin bir diyet programıdır. Günlük yaşantımızda uyguladığımız diğer diyet programlarında karbonhidrat içeriği daha yoğundur.
Gürkan Kubilay Diyeti
Haftalık olarak hazırlanmış olan diyet listesi için her gün önerilen besinlerin tüketilmesi gerekir. Gürkan Kubilay diyeti haftanın her gününe sabah, öğle ve akşam olmak üzere üç öğünün yanı sıra ara öğünlerinde oluşturulması ile hazırlanmış olan diyet listesi üzerinden uygulama yapılabilir.
Selahattin Dönmez Diyeti
Selahattin Dönmez diyetinin en önemli özelliğinden birisi de ne yaparsam yapayım bir türlü kilo veremiyorum diyen kişilerin kurtarıcısı olması diyebiliriz. Ünlü diyetisyen, zayıflamak için illa ki hiçbir şey yemeyin ya da acılar çekin gibi bir şart ortaya koymuyor. Tam aksine kolay yoldan hedeflemiş olduğunuz kiloya ulaşmanıza yardımcı olacak bir diyet olarak ön plana çıkıyor.
Yulaf Diyeti
Özellikle bayanların kilo vermek için tercih ettikleri yöntemler arasında yer alan yulaf diyeti son günlerde çok fazla popüler oldu. Peki Herkesin merak ettiği ve zayıflamak için uygulamaya başladığı yulaf diyeti nedir? Nasıl yapılır? Gerçekten olumlu sonuç verir mi? Gibi sorulara doğru yanıt bulmak için yazımızı okuyabilirsiniz.
Futbolcu Diyeti
Futbolcu diyeti aşırı hareketli olan ve yüksek kondisyon gerektiren futbol sporu için çok önemlidir. Kaybedilen enerji bakımından en üst seviyelerde olan spor dallarından bir tanesidir futboldur. Bir futbol maçında ortalama orta saha oyuncusunun 10, santrforun 6, defans oyuncusunun ise 5 km koştuğunu düşünürsek kaybettikleri kalori miktarı 1500 ile 2000 içinde değişmektedir. Bunun için etkili bir diyet programına ihtiyaç vardır. Bu sebeplerden futbol oynayanlar için diyet programı önemlidir.
Karbonhidrat Diyeti
Karbonhidrat diyeti, şekerli olan yiyeceklerden, makarna ve ekmek gibi hamur işi gıdaların içerdiği karbonhidratlardan uzak durulması üzerine kurulmuş bir diyet çeşitidir. Bu diyeti uygulayan kişiler protein ağırlı et, tavuk, balık, yumurta, sebze, meyve, süt, kuru yemiş gibi besinler tüketirler. Glütensiz tahıllardan hazırlanmış yiyecekleri tüketebilirler.
Unutmayın yukarıdaki diyet çeşitleri en çok bilinen diyetlerdir.