El Yaralanmaları

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
El Yaralanmaları

El Yaralanmaları

Ellerimiz, günlük ve iş hayatımızdaki ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek, hayatımızı idame ettirmek ve ekonomik özgürlüğümüzü kazanabilmemiz açısından vazgeçilmez organlarımızdan biridir. El fonksiyonlarında kayba yol açan başta travmatik yaralanmalar, geçici-kalıcı olarak psikolojik sorunlar, iş gücü kaybı ve diğer sorunları beraberinde getirir.

El Yaralanmaları Nasıl Meydana Gelir?

El yaralanmaları yüksek enerji içeren kazalar, trafik kazaları, ev kazaları vb. birçok sebep ile meydana geliyor. Bu tür yaralanmaların tendon (kas kirişleri), sinir ve damar yaralanmalarını içerdiği biliniyor. El yaralanmaları bu dokuların zedelenmesi ile birlikte olduğu zaman daha komplike bir hale geliyor.

Genel olarak bütün yaralanmalar birbirinden farklılık gösteren geniş bir yelpazededir. Bu tür yaralanmalar sonrasında yapılacak ameliyattaki amaç, elde meydana gelen fonksiyon kayıplarını olabildiğince gidermeye çalışmaktır.

Tendon, Arter ve Sinir Nedir?

Tendon olarak adlandırılan anatomik yapılar, kasların gevşemesi ve kasılması sonucunda oluşan kinetik enerjiyi eklem ve kemiklere hareket olarak ileten beyaz renkli yapılardır. Arterler (kanı getiren damarlar) ve venler (kanı götüren damarlar) bir organı beslemek fonksiyonuna sahip olup, sinirler ise his (soğukluk, sıcaklık, basınç duygusu, ağrı) ve kas hareketlerinin sinir sistemine aktarılması ve bunlara tepki vermemizde görevlidir.

El Yaralanmalarında İlk Muayene Nasıl Yapılır?

El yaralanmalarında acile gelen hastaya yapılan ilk muayenedeki en önemli nokta, yaralanan parmak veya elde kanlanma olup olmadığının değerlendirilmesidir. Sonrasında parmak veya elde his kaybı (sinir-tendon yaralanması) ve hareket yeteneği değerlendirilir.

Beslenme problemi (kanlanma) olan organın acilen ameliyata alınması, fonksiyon ve beslenmesini düzeltmek için damar onarımı yapılması gerekiyor. Kanlanma içermeyen yaralanmalarda sinir veya tendon yaralanması var ise birkaç gün içerisinde veya hemen uygun şartlar sağlandıktan sonra yaralanan yapıların, cerrahi müdahale ile onarılması gerekiyor.

El Yaralanmaları Ameliyatı Nasıl Yapılır?

El yaralanmaları sonrasında yapılacak olan ameliyat yalnızca o bölgenin uyuşturulması, kolun tamamen uyuşturulması veya genel anestezi ile yapılabilir. Yaralanmanın şekli ve boyutuna göre belirlenen anestezi ile birlikte turnike olarak adlandırılan yöntem ile bölgedeki kan boşaltılarak, yaralanan organdaki anatominin net görülebilecek hale getirilmesi gerekiyor.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Likopen

Likopen

Güçlü bir antioksidan olan likopen en çok domates, karpuz ve

C Vitamini

C Vitamini

C Vitamininin, bağışıklık sistemi, kollajen üretimi ve antioksidan

Kabakulak

Kabakulak

Kabakulak Tıpta adı parotidis epidemica olarak geçen ve

Takip Et