Kabakulak
Makale İçeriği
Tıpta adı parotidis epidemica olarak geçen ve halk arasında kabakulak olarak anılan bu hastalık kabakulak virüsünün tükürük bezlerini enfeksiyona uğratması sonucu oluşan ve bulaşıcı olan akut bir hastalıktır. Genellikle insanların çocukluk dönemlerinde karşılaşılan bu durum tüm dünyada görülebilen bir hastalıktır.
Bu hastalık genel olarak kış ve ilkbahar mevsimlerinin aylarında kendini belli eder ve salgına dönüşebilecek kadar hızlı yayılır. Buna nazaran ocak ve mayıs aylarında büyük bir patlama yaparak en yüksek görülme hızına ulaşır.
Kabakulak(Parotidis Epidemica)’ın Etkeni Nedir ve Kuluçka Süresi Nedir?
Bu hastalığın etkeni miksovirüs adı verilen virüs grubundan paramikrovirüstür. Uzmanlarca yapılan araştırmalara göre bu virüs UV şartlara ve fiziksel şartlara karşı oldukça dayanıksızdır. Bu hastalığın kuluçka süresi yani ortaya çıkabilmesi için gerekli olan minimum gün 13, maksimum gün ise 21 gündür.
Kabakulak’ın Bulaşma Yolları Nelerdir?
Çocukluk döneminde geçirilen bir diğer hastalıklar olan su çiçeği ya da kızamık hastalığı ile karşılaştıracak olursak kabakulağın bulaşabilmesi için çok çok yakın bir temas gereklidir. Bu bulaşma parotis bezinin şişmesinden bir hafta önce başlayıp 10 gün sonrasına kadar devam eder. Kabakulağın bulaşma yolları hastanın ağız ya da boğaz salgısıyla doğrudan doğruya temas halinde bulunulması, damlacık yoluyla ya da hastanın kontamine olan kişisel eşyalarıyla temas halinde bulunulması gibi durumlarla kaçınılmaz bir sondur.
Kabakulak Tedavisi Nasıl Yapılır ve Kabakulak Olan Hastaya Nasıl Yaklaşılmalıdır?
Bu hastalığın tedavisi tamamen nedene dayalı bir tedavidir yani semptomlara yöneliktir. Analjezik(ağrı kesici) ya da antipiretikler(ateş düşürücü) kullanılmasında bir sakınca yoktur. Parotis bezlerindeki ağrı ve hastalığın vermiş olduğu sertlikten dolayı hasta yemek yemede zorlanabilir.
Bu durumda ağrıyı daha fazla artırmamak için ekşili, acılı, çok uzun çiğneme gerektiren gıdalar ve ağrıyan yere yapılan sıcak uygulamadan(sıcak su torbası koymak gibi) kesinlikle kaçınılmalıdır. Parotis bezindeki ağrılı şişlik ve sertlik düzelene kadar yaklaşık on bir gün kadar hasta farklı bir odada tecrit edilmelidir yani odası ayrılmalıdır. Hasta bol bol istirahat etmelidir. Bu hastalık için en etkili korunma yöntemi aşı ile sağlanır. Bu aşı KKK(kızamık, kızamıkçık, kabakulak) aşısıdır.