Kahve: Hatırla Gelen Sağlık

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
kahve

Kahve Ve Sağlık

Kahve tüketiminin bu kadar arttığı zamanlarda kahveyle ilgili bir yazı yazmazsam olmazdı elbette. Çayı sevenler fazla ama bugün kahve sevenleri mutlu edecek bir konum var. Kahveyi kimimiz dinç kalmak için, kimimiz gerçekten keyif aldığımız için veya derin sohbetlerde güzel eşlik ettiği için tercih ederiz. Herkesin amacı farklı. Bu kadar amaca hizmet ederken birde sağlık üzerine iyi etkileri olduğunu muhakkak duymuşsunuzdur. Fakat ne tür etkileri olduğunu çoğu kahve sever bilmeyebilir. O zaman kahve içmeyi daha keyifli hale getirecek faydalarına bakalım.

Kahve tüketiminin vücuda etkileri

Kahve merkezi sinir sistemi üstünde etkin bir role sahip kafeini, kafestoller ve kahveol gibi lipidik molekülleri ve polifenoller gibi antioksidan maddeler içerir. Antioksidan özelliğinin yanı sıra antibakterial ve antikarsinojenik etkilerininde dahil olduğu birçok biyolojik özellik sergilemektedir. Kafein, ağızdan alındıktan 45 dakika sonra mide ve ince bağırsak tarafından tamamen emilir. Kahve kafeine ek olarak lipid metabolizmasını düzenlemeye yardımcı olan klorojenik asit gibi polifenolleri içermektedir .İçerdiği bu etkin maddelere bağlı olarak serbest radikalleri vücuttan uzaklaştırmada etkin bir role sahiptir ve DNA onarımına yardımcıdır. Yapılan çalışmalarda:

Kahve tüketenlerin, tüketmeyenlere göre obezite riskinin daha düşük olabileceği belirlenmiştir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta kahvenin içeriğidir. Şeker ve krema ile yapılan marketlerde veya kafelerde bulunan kahvelerde tam tersi bir etki söz konusudur. Yani obeziteyi arttırır.

Kahve içerisinde bulunan antioksidanların glikoz metabolizmasını ve insülin direncini olumlu yönde etkilediği bildirilmektedir.
Kahvenin kansere karşı gösterdiği koruyucu etkisini antioksidan özellikleri başta olmak üzere DNA hasarı onarımında rol alması, immün süreci düzenlemesi ve inflamasyonu azaltması gibi mekanizmalar ile göstermektedir.

Yapılan diğer çalışmalarda kahve tüketimi ile Alzheimer ve Parkinson hastalıklarının riskinin azaldığı tespit edilmiştir. Bu etkiyi kafeinin adenosin reseptörlerini bloke ederek nöron koruyucu olası etkileri nedeniyle sağlanmaktadır.

Günde kaç fincan kahve içilmeli?

Her besinde olduğu gibi kahve içinde porsiyona dikkat etmek önemlidir.Önerilere göre günde en fazla üç fincan kahve tüketmek idealdir. Bu sınırı aşınca fayda yerine zarar vermeye başlayabilir. Hastalık ve bireysel farklılıklara göre porsiyon önerisi değişmektedir.

Çoğu zarar azı karar diyelim ve bir maniyle kapanışı yapalım:

Kahvelerim pişti gel,
Köpükleri taştı gel,
Eyi günüm dostları,
Kötü günüm geçti gel.
Nice güzel ve sağlıklı günlere ulaşmak dileğiyle…

Dyt. Fidan Nur Kartal

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Şok Diyet Listesi

Şok Diyet

Şok diyet ile zayıflamaya hazır mısınız? Kısa sürede

Spor ve Diyet

Spor ve Diyet

Sağlıklı şekilde zayıflamak, var olan ideal kilonun korunması;

Takip Et