Kleptomanı Çalma Hastalığı

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
Kleptomanı Çalma Hastalığı

Kleptomanı Çalma Hastalığı

Bazen hırsızlık yapan kişilerin çok zengin olduklarını öğrendiğimiz olur. Bu varlık içinde neden hırsızlık yapar ki insan diye düşünürüz. O durumların çoğunda kleptomani hastası kişilerin olduğu ortaya çıkar. Nedir bu kleptomani? Neden olur? Tedavisi var mıdır? Yazımızın devamında kleptomani hakkında ki bu soruların yanıtları yer alıyor.

Kleptomani Nedir?

Kleptomani bir bakıma çalma deliliği olarak da adlandırılabilir. Bu hastalar gerçekte ihtiyaç duymadığı nesneleri de çalmaya meyillidir. Bu hastalar genelde hastalıklarını gizli tutmayı tercih ederler fakat ne zaman ki yasal bir sorunla karşılaşsalar o zaman psikolojik destek görmeyi kabul ederler. Türkiye’de bu hastalığa pek rastlanmasa da ABD’de oldukça sık rastlanmaktadır. Kişi çalma dürtüsüne karşı koyamaz ve o sırada yaşadığı heyecan kişiye haz duygusu yaşatır.

Kleptomani Neden Olur?

Kleptomaninin birçok farklı nedenleri bulunmaktadır. Freud’a göre kleptomani atında yatan neden bastırılmış olan cinsel çatışmalardır. Bu durumda kişi çalma duygusuyla cinsel olarak doyum sağlar. Bir başka psikoloğa göre kleptomani hastalığının altıda yatan nedenler toplumdan öç alma duygusudur. Bu şekilde kişi kendi gücünü topluma kanıtmaya ya da geçmişte yaşamış olduğu olaylar sonucu yaşadığı yoksunlukların üstesinden gelme çabasıdır.

Kleptomani Belirtileri Nelerdir?

Kleptomani;

  • Sürekli tekrarlanan,
  • Maddi olarak değersiz olan,
  • Her defasında farklı nesnelerin çalındığı, durumdur. Kişi tek tip nesneleri alıyorsa bu durum kleptomani olarak değerlendirilmez.

Kleptomani Tedavisi Nedir?

Kleptomani hastalığı çok nadir olarak görülen bir hastalıktır. Bu nedenden dolayı belirli ve kesin bir tedavi yöntemi de bulunmaz. Genelde çoğu insan kleptomani olduğunu kabul etmez ve tedavi olma konusunda oldukça isteksiz davranırlar. Örtük duyarlılaştırma en sık kullanılan tedavi yöntemidir. Bunun sebebi bu yöntemin kısa sürede gerçekleştirilmesidir. Bu tedavi yönteminde yapılan hırsızlık anının her canlandırması istenir.

Terapist ise bu sırada canlandırmaları kötü sonuçlara bağlar. Kişinin yakalanması, mahkemeye çıkarılması gibi sonuçlara bağlanarak hastaya olayın kötü sonuçları benimsetilir. Kişiye ailesinin, arkadaşlarının olaya vereceği kötü tepkiler anlatılır. Kişide bir utanç teması oluşturulur ve bu sayede kişinin bu hastalıktan vazgeçmesi çalma dürtüsüne karşı koyması beklenir.

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Takip Et