Krom Minerali Nedir?
Makale İçeriği
Her mineral gibi krom da sağlık açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Ortalama kadınlarda günlük 25 mg, erkeklerde ise 35 mg krom ihtiyacı bulunmaktadır.
Özellikle metabolizmanın doğru ve düzenli çalışmasını sağlayan krom, insan sağlığı açısından çok önemli bir yere sahiptir. Ayrıca kandaki şeker seviyeleri ve kolesterol üzerinde de düzenleyici bir etkisi bulunmaktadır. Eğer vücuttaki krom miktarı azalır ise kandaki şeker düzeyi ve kolesterol de artacaktır. Ayrıca glikoz vücut tarafından doğru bir şekilde kullanılamaz.
Kromun etkili olduğu tek nokta kan şekeri ve kolesterol değildir. Aynı zamanda şeker hastalığının ve obezitenin önlenmesine de yardımcı olur. Kalp rahatsızlıkları ve depresif ataklar üzerinde de oldukça etkilidir.
Kromun Vücudumuz İçin Yararlı Etkileri
Krom da pek çok mineral gibi vücut tarafından üretilemez. Bu mineralin ek olarak ya da besinler ile alınması gerekmektedir. İşte kromun vücudumuzda sağladığı yararlı etkiler,
- Kan şekerinin seviyesini sabitler ve oynaklığa bağlı rahatsızlıkları önler,
- Osteoporoz şeklinde de tabir edilen kemik erimesi üzerinde etkilidir,
- Kasları korur, oluşumuna ve kuvvetlenmesine yardımcı olur,
- Protein ve kolesterol sentezinde etkin bir rol üstlenir,
- Fazla yağların yakılmasına ve ideal kilonun yakalanmasına yardımcı olur,
- Kalp rahatsızlıkları riskini minimize eder,
Krom Eksikliği?
Şeker ve kalp rahatsızlıkları gibi önemli konular üzerinde faydalı etkileri bulunan kromun eksikliği, bir o kadar da riskli sonuç doğurmaktadır. İşte krom eksikliği sonuçlarından bazıları,
- Glikoz toleransı olarak da adlandırılan, vücudun glikozu dilediği gibi kullanması durumu, krom eksikliği söz konusu olduğunda sekteye uğrayacaktır,
- Glikozun kullanımında aksaklık yaşanması anksiyeteye ve depresyona sebebiyet vermektedir,
- Halsizliğe sebep olur,
Görüleceği üzere şeker hastaları ya da ailesinde şeker hastası olan kişiler krom değerleri konusunda hassas davranmalı, gerektiğinde takviye gıdalar da almalıdır.
Krom Nelerde Bulunur?
Günlük yaşantımızda severek tükettiğimiz pek çok besinde krom bulunmaktadır. İşte bol miktarda krom bulunduran besinler,
- Fındık,
- Ceviz,
- Bal,
- Mantar,
- Peynir,
- Et,
- Kepekli makarna,
- Esmer pirinç,
- Tam buğday unu,
- Bira mayası,
- Kakao,
- Çay,
Fazla Krom Alınması?
Krom da diğer elementler gibi fazla alındığında sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle krom zehirlenmeleri konusunda şeker hastalarının çok daha dikkatli davranması gerekmektedir. İşte fazla krom alımı sonrası ortaya çıkabilecek komplikasyonlar,
- Ciltte tahriş olması,
- Baş ağrısı ve dönmesi,
- Ruh halinde bazı değişiklikler,
- Midede bulantı hissi,
- Kusma,
- Düşünme yeteneğinin kullanılamaması,
- Uzun vadede akciğer ve mide kanseri,
- Depresyon ve anksiyete,
Gebe ve emziren kadınların da günlük alması gereken bir krom ihtiyacı bulunmaktadır. Bu gebe kadınlar için 30 mg, emziren kadınlar için 45 mg’dir. Ancak bunun üzerinde alınacak bir krom takviyesi ne yazık ki zehirlenmelere yol açacaktır.
Krom Hangi Besinlerde Bulunur?
Bazı besinlerde diğerlerine göre çok daha fazla krom bulunmaktadır. Örneğin hindi göğsü, sevilerek tüketilen vafıl, portakal suyu, brokoli, patates püresi, üzüm suyu, simit, muz ya da elmada diğer gıdalara göre çok daha fazla krom bulunmaktadır.
Bira mayasında da oldukça fazla krom bulunmaktadır. Ancak bira mayasının bazı insanlar üzerinde alerjik etkiler yaptığı unutulmamalıdır. Bu nedenle daha çok doğal besinlere yönelmek gerekir. Çünkü kromun bulunduğu yiyecekler zaten günlük yaşantıda çoğunlukla tüketilenler.