Kulağa Su Kaçması
Makale İçeriği
Kulaklardaki suyun kaçması, genellikle ciddiye alınmasa da dikkatli olmazlarsa ciddi hasarlara neden olabilirler. Kulaklar sızdırıyorsa, çınlama, halsizlik hissi, işitme kaybı, dengesizlik, ağrı ve halsizlik varsa, genellikle basınç hissedilir. Kulağa su sızması olayı bilinçli veya bilinçsizdir. Bir veya iki gün içinde kulaktan su akmazsa iltihaplanma ve kulak zarında hasara neden olabilir.
Kulağa Su Kaçması Durumlarında Yapılması Gerekenler
Kulaktaki serumen (genellikle kulak kiri olarak adlandırılır), suyun kulağa girmesini engeller. Ancak bazı durumlarda basınç altında su kulağın içine girebilir ve kulak zarına zarar verebilir. Kulaktaki su kulaktan bir veya iki gün içinde boşalmazsa bir uzmana danışılması gereken bir durumdur. Evde kulağa kaçan suyu almanın birçok yolu vardır. Ancak bu yöntemlere dikkat edilmezse kulaklar daha çok zarar görebilir. Bu nedenle, kulaklarda işitme kaybı, ağrı veya çene tarafına doğru kaşıntı hissedilirse, bu iltihap belirtilerini gösterir ve deneyimli uzmandan yardım alınmalıdır.
Kulağa Kaçan Suyun Tehlike ve Zararları
Bazı durumlarda kulağa kaçan su iltihaplanabilir. Kulak iltihabı işitme kaybına ve ağrıya neden olabilir. Kronik kulak hastalığı olmayan kişilerde kulaklara su sızmasının neden olduğu enfeksiyonlar nadirdir. Sedef hastalığı veya kulak egzaması gibi hastalıklardan mustarip insanlar giderek daha fazla suya maruz kalıyor.
Tedavi Yöntemleri
Normal şartlarda kulağa sızan su, kulaktan dışarı çıkar. Ancak bir veya iki gün sonra kulaktan çıkmamasından kaynaklanan enfeksiyon durumunda uzman bir doktora danışılması gerekir.
Kulağa Kaçan Su Yönteminde Yapılması Gerekenler Şunlardır
- Sakız Çiğnemek
- Kulağa vakumlama yapmak
- Sıcak Kompres uygulama yöntemi
- Sürekli esnemeye çalışmak.
Bu yöntemler kulağa kaçan suyu bir ihtimal olarak dışarıya akıtabilir.
Kulağa Su Kaçması Durumunda Yapılması Zararlı Olanlar İse Şunlardır
Parmak, pamuklu çubuklar vb. kulağa sokulması, suyun kaçmasından kaynaklanan kulak arızasından dolayı kulak kanalının yaralanmasına neden olur. Kulağa kaçan suyun daha çok ileriye itilmesi. Kulağın içini yabancı cisimlerle karıştırmak, zarı suyla delerek kanamaya ve yaralanmaya neden olabilir. Bunlar, su kaçması durumunda yapılırsa kulakta ciddi hasarlara yol açabilir. Bu nedenle kulağa su kaçması durumunda uzman doktora danışılması gereklidir.