Herkese merhaba, bugün sizlere laktoz intoleransının ne olduğundan ve laktoz içeren besinlerden bahsedeceğim.
LAKTOZ NEDİR?
Makale İçeriği
Laktoz sütün içerisinde bulunan doğal bir disakkarit şekerdir. Laktozu glikoz ve galaktoz oluşturmaktadır. Laktoz, bağırsaktan salgılanan “laktaz” adındaki enzim ile glikoz ve galaktoza parçalanmaktadır.
Laktoz, süt şekeri olarak da bilinir ve sütte bulunan bir tür şekerdir. İnsanların büyük çoğunluğu laktozu emebilir ve vücut tarafından kolayca sindirilebilir. Laktoz, glikoz ve galaktoz gibi karbonhidratlardan oluşur ve insanların ihtiyaç duyduğu birçok nutrient içerir. Ancak, bazı insanlar laktoza karşı hassas olabilir ve laktozu ememeyebilir. Bu durumda, laktozu içeren gıdaları tüketirken dikkatli olmak gerekir. Laktoz intoleransı olarak bilinen bu durumda, vücut laktozu ememeyecek kadar az laktaz adlı bir enzim üretir ve bu durumda laktozu ememek laktozun vücut tarafından sindirilememesi anlamına gelir. Bu durumda insanlar laktozu içeren gıdaları tüketirken dikkatli olmalı ve vücutlarının laktozu nasıl sindirdiğini anlamaya çalışmalıdırlar.
Fakat laktoz intoleransı bulunan bireylerde laktaz üretimi yetersizdir. Laktaz eksikliğine bağlı olarak sindirilemeyen laktoz kalın bağırsağa ulaşır ve buradaki bakteriler tarafından fermente edilerek bakteriler tarafından kıza zincirli yağ asitleri ve gazlar oluşturulur ve bunun sonucunda laktoz içeren ürün tüketimi sonrasında kişilerde;
– Şişkinlik
– Karın ağrısı
– İshal ve gaz problemleri görülebilmektedir.
Ancak semptomların şiddeti ve çeşidi laktozu ne kadar tolere edebildiğinize göre değişebilmektedir.
Laktoz intoleransı bireylerde primer ve sekonder laktoz intoleransı olarak iki şekilde görülmektedir. Primer laktoz intoleransı, yeni doğan bebeklerde laktoz içeren besin tüketmesinin ardından belirli semptomlarla ortaya çıkmaktadır. Primer laktoz intoleransının diyet tedavisinde kişinin diyetinden laktoz içeren besinler çıkarılmalıdır. Sekonder laktoz intoleransında ise kişi doğumunda laktozu rahat bir şekilde tüketebilirken daha sonrasında geçirilen infalamatuar hastalıklar, bağırsak hastalıkları ve çeşitli enfeksiyonlar sonucunda laktoz intolerasyonu oluşabilmektedir. Bu tür hastalar düşük dozda laktoz tüketimini genelde tolere edebilmektedirler. Ancak bu bireylerin laktoz intolerasyonu derecesi şiddetli olduğunda primer laktoz intolerasyonu gibi bu kişilerde laktozu diyetlerinden uzaklaştırmalıdır.
LAKTOZ İÇEREN BESİNLER HANGİLERİDİR?
Aslında tüm süt ürünleri içeriğinde laktoz bulundurmaktadır fakat bu hiçbirinin tüketilmeyeceği anlamına gelmemektedir.
Her bireyin laktozu tolere edebilme seviyesi değişmekte olup ortalama olarak 12 gram laktozu tolere edebileceği bilinmektedir. Bu miktar yaklaşık 1 su bardağı sütteki laktoz miktarına eşittir.
NOT: Ayrıca peynir, yoğurt, kefir gibi fermente süt ürünleri fermantasyon sonucunda içerisinde bulunan laktoz miktarı azalır ve laktoz intolerasyonu olan bireyler için daha rahat tüketilebilen bir besin haline gelmektedir.
NELER YAPILMALI?
Laktoz intolerasyonu bulunan bireyler diyetlerinde bir miktar laktozu tolere edebilirler. Ancak kontrolsüz tüketimlerde yukardaki semptomların görülme olasılığı çok yüksek olacaktır.
Bu tür laktoz içeren besinler eğer size rahatsızlık veriyorsa diyetten uzaklaştırılması gerekmektedir.
Ayrıca günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte laktozu azaltılmış ürünler ve içerisinde hiç laktoz bulunmayan ürünler marketlerde yerini almaya başladığını görmekteyiz. Laktozsuz süt bunun en popüler örneğidir ve laktoz intolerasyonu olan bireyler bu besinleri tüketebilirler.
Eğer diyet planlaması konusunda sorun yaşıyorsanız bir diyetisyen ile görüşmeniz sizler için en doğru tercih olacaktır.