Vitamin Deposu Enginar’ın Faydaları
Makale İçeriği
Özellikle kış aylarında çokça tercih ettiğimiz, keyifli sohbet masaları için zeytinyağı ve birçok sebze ile taçlandırdığımız enginar; sağlığımız için de oldukça faydalıdır.
Kolesterol seviyesi yükseldiğinde fazla çalışan karaciğerin yükünü hafifleterek, kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur ve bu şekilde kolesterol seviyesinin yüksekliğinden dolayı ortaya çıkabilecek birçok rahatsızlığın yaşanabilme ihtimalini en aza indirir. Karaciğerin yükünü hafifletmesinin yanı sıra safranın kolay akışını da sağlar. Düzenli tüketimde karaciğere fayda sağladığı gibi, kolesterol seviyesini dengede tutma özelliğinden dolayı kalbin sağlıklı olmasına da yardımcı olur. Enginar, içerisinde bulundurduğu idrar söktürücülerle böbreklerin çalışmasını düzenler.
Böbrek taşı düşürmede yardımcı olmasının yanında böbrek taşı oluşumunu engellediği de birçok çalışma ile ortaya konmuştur. Enginar bitkisinin içerisinde bulunan potasyum ile vücudun sodyum-potasyum dengesine katkı sağlayarak tansiyonumuzun da dengede kalmasında etki etmektedir. Potasyuma ek olarak yüksek miktarda A vitamini, B1 vitamini, K vitamini ve C vitamini içerir. Her lifli gıdanın sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olduğu gibi, aynı zamanda yüksek lif oranına da sahip enginar bu görevi de üstlenir. 100 gramında yaklaşık 5,7 gram lif bulunur. Bağırsak ve midenin sağlığı için tüketilecek lifli gıda tercihinde öncelik verilebilecek bir besindir. İçeriğinde bolca demir bulunduran enginar; demir eksikliği kaynaklı oluşan anemi tedavisinde vücuttaki demir eksikliğini azaltarak, iyileşmede oldukça fayda sağlayacaktır.
Enginar ve Diyet
Enginarı öğün planlamamıza eklediğimizde düşük kalorisi ile hem kilo verme sürecine yardımcı olacak hem de zengin içeriği ile vücudumuza fayda sağlayacaktır. Ana yemek olarak tüketimi dışında; haşlayarak salataya, haşlanan enginardan kalan suyundan çorba yapılarak da öğünlerimize eşlik edebilir.
Bir orta büyüklükteki enginar vitamin ve mineral deposudur. 128 gram çiğ, 120 gram haşlanmış enginarda şunlar bulunur:
Çiğ Enginar Besin Değerleri
Karbonhidrat – 13,5 gr
Lif – 6,9 gr
Protein – 4,2 gr
Yağ – 0,2 gr
C vitamini – %25
K vitamini – % 24
Haşlanmış Enginar Besin Değerleri
Karbonhidrat – 14,3 gr
Lif – 6,8 gr
Protein – 3,5 gr
Yağ – 0,4 gr
C vitamini – % 15
K vitamini – % 22
Uyarı
Birçok faydasından bahsetmiş olsak da unutmayalım ki her besin tüketiminde aşırıya kaçmak belirli rahatsızlıklara yol açabilir. Bunun yanı sıra, gebe kadınların böbreklerinde veya mesanelerinde iltihaplanma varsa tüketim önerilmez.