Ödem Nasıl Atılır?
Makale İçeriği
Herkese merhaba! Bugün, yine sevdiğiniz konulardan birinden, ödem atmadan bahsedeceğiz. Ödem atmak için nasıl beslenmeliyiz? Ne yapmalıyız? Ödem atmak için uygulayabileceğiniz 5 önerimden bahsettikten sonra, sizlere bir de ödem attırıcı çay tarifi vereceğim. Dileyen herkes, bu önerilerden yararlanabilir ve çay tarifini uygulayabilir.
Vücuttaki ödemden kurtulmanın iki yolu var; ilk olarak vücuda az ödem tutacak şeyleri almak ve ardından da ödem atacak besinler tüketmek gerekiyor. Sizlerle önereceğim 5 ipucu da bunlar üzerine olacak. Böylece, vücudunuzdaki şişkinlikten ve ödemden kurtulmanız mümkün olacak. Hazırsanız, ödem atmak için 5 önerime bakarak başlayalım!
Glüteni Hayatınızdan Uzaklaştırın
Vücuttaki ödemi engellemenin ilk yolu, onları vücuda almamak. Peki, glüten içeren besinler nelerdir? Genel olarak karbonhidratlar, daha doğrusu beyaz un içeren yiyecekler diyebiliriz. Hamur işi ürünlerin neredeyse tamamı glüten içerir.
Ayrıca, makarna, bulgur ve pilavdan da mümkün olduğunca uzak durmanız gerekir. Adet döngünüzü ve adet dönemlerinizi biliyorsanız, adet döneminin başlangıcına doğru glütensiz besinleri mümkün olduğunca az tüketmeniz, vücudunuzdaki ödemi azaltacaktır.
Tuz Tüketimini Sınırlandırın
Tuz tüketimini sınırlandırmak için tansiyon hastası olmanız gerekmiyor. Tuz tüketimi, genel olarak sağlık için zararlıdır. Bu nedenle, tuz tüketimini mümkün olduğunca sınırlandırmanız gerekir. Örnek vermek gerekirse; yemek yaparken, lezzetlendirmek için tuz yerine baharat kullanabilir ya da salça kullanıyorsanız tuz eklemekten kaçınabilirsiniz. Bu yöntemlerle tuz tüketimini azaltmak, vücudunuzun daha az ödem tutmasını ve daha az şişkinlik hissetmenizi sağlar.
Önerilen miktarın üzerinde tuz tüketimi, vücutta ödeme ve şişkinliğe neden olur. Peki, şişkinlik neye yol açar? Şişkinlik, vücutta rahatsızlığa neden olur. Bu nedenle, uzmanlar günlük tuz tüketimini 6 gram ile sınırlandırmanızı önerir. Bu miktar için, ortalama 1 çay kaşığı diyebiliriz. Görebileceğiniz gibi, bu aslında oldukça küçük bir miktar.
Tansiyon probleminiz yoksa ya da böbrek hastası değilseniz, günlük 6 grama kadar tuz tüketmenizde herhangi bir sorun yoktur. Ancak, tansiyon hastası olmasanız bile; günlük 1 çay kaşığından daha fazla tuz tüketmek, vücudunuzda ödeme ve şişkinliğe neden olacaktır. Bu nedenle, tuz tüketimini sınırlandırmak en iyisidir.
Tuzlu Hazır Gıdalardan Uzak Durun
Salam, sucuk, sosis ve pastırma gibi şarküteri ürünleri, konserve bezelye ve fasulye, turşu, şalgam ve aklınıza gelebilecek her türlü konserve ürünleri yüksek oranda tuz içerir. Çünkü, tuz daha uzun süre korunmasını sağlar. Turşu, sağlıklı olduğu için genellikle unutulsa da, turşu da vücutta şişkinliğe neden olan gıda ürünlerinden biridir. Bu nedenle, tartıya çıkma gününüz ya da adet döneminiz yaklaştıysa, yukarıda belirttiğim tüm bu ürünlerden uzak durmanız, vücuttaki ödemi ve şişkinliği azaltacaktır.
Yukarıdaki ilk 3 maddede, tuz tüketiminden kaçınmanızı sağlayacak önerilerden bahsettik. Şimdi de, vücuttaki ödemi atmanıza yardımcı olacak önerilere bakalım…
Su Tüketimini Arttırın
Her gün mutlaka bol su için, 2 lt genellikle yeterlidir. Yeterli oranda su içmediği zaman vücudunuz, “Su gelmiyor, o halde ben de suyu tutayım” diye düşünüyor. Yani, kendi içindeki suyu dışarıya atmıyor. Bunun nedeni, susuzluk yaşamamak için temkinli davranmasıdır. Bol su tüketimi, vücuttaki ödemi ve tutulmasını önleyecektir.
Bitki Çaylarından Faydalanın
Bitki çayları, genel olarak güvenli kabul edilse de; kronik bir hastalığınız varsa sizin için zararlı olabilir. Özellikle de; hamileler, emziren anneler, çocuklar, şeker ve tansiyon hastalarının, herhangi bir bitki çayı içmeye başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışmasını tavsiye ediyorum.
Kiraz sapı, yeşil çay, biberiye, maydanoz ve mısır püskülü gibi çaylar, vücuttan ödem atmanıza yardımcı olur. Hazırlamak için; 1 litre suyun içerisine 2-3 çorba kaşığı bitkiyi atın ve kaynatın. Ardından, karışımı gün içerisinde yavaş yavaş sıcak ya da soğuk olarak için.
Bitki çayları karışımını gün aşırı içmenizi öneririm. Bu sayede, vücuttaki ödemi azaltmaya yardımcı olacaktır. Yine de, bitki çaylarını da kafanıza göre kullanmamanızı, ödeminiz olduğu tespit edildiyse yapmanızı öneririm. Yani, gerçekten ödeminiz olduğunu düşünüyorsanız ya da regl öncesi dönemdeyseniz, bu bitki çaylarını demleyebilir ve 2 günde bir içebilirsiniz.
Ödem Attırıcı Çay Tarifi
*Kronik bir hastalığınız ya da ciddi bir rahatsızlığınız varsa, bu çay tarifini uygulamamanızı öneririm.
Malzemeler
- 1 tutam maydanoz
- 2 çorba kaşığı mısır püskülü
- 2 çorba kaşığı kiraz sapı
- 1 dilim limon
- 1 fındık büyüklüğünde zencefil
- 4-5 bardak su
Tüm malzemeleri tencerede birleştirin ve suyunu ilave edin. Su kaynamaya başlayınca tencerenin altını kapatın ve 5 dakika dinlendirin.
Çayı, dilerseniz sıcak olarak, dilerseniz de ılıdıktan sonra buzdolabında soğutarak içebilirsiniz. Bu karışımı uygulayacaksanız, gün aşırı içmenizi öneririm. Bu sayede, vücuttaki ödemi ve şişkinliği azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Bugünlük benden bu kadar. Şimdilik hoşça kalın!
Kaynak: