Oruç Tutmanın Faydaları
Makale İçeriği
Oruç, sözlük anlamı olarak belli bir zaman dilimi içerisinde yiyecek, içecek veya her ikisinden de kaçınma eylemine verilen isimdir. Dinimize göre ise imsak vaktinden akşam güneş batana kadar niyet ederek yemekten, içmekten ve cinsellikten uzak durmaktır. Müslümanlar için Ramazan ayı içinde oruç tutma farz kılınmıştır. Ramazan ayı dışında da belli dini sebeplerden de oruç tutan bir çok kişi bulunur.
Diğer açıdan aslında oruç sadece İslam aleminde değil tüm kültürlerde farklı şekillerde bulunur. Sebebi ne için olursa olsun oruç tutmak insan vücudu için gerçekten faydalıdır. Hatta Japon bilim insanı Yoshinori Ohsumi, hücrenin kendisini sindirmesi teziyle 2016 yılında Nobel Tıp Ödülü’nü kazanmıştı. Yoshinori Ohsumi nobel ödülü aldığı bu tezinde uzun süre aç kalmanın vücuda olan etkilerini göstermişti.
Ramazan Ayında Oruç Tutmanın Faydaları
İnsülin Direncinin Azalması
Hücrelerin insülin direncinin azaltılması ile vücudun az insülin ile çok iş yapması sağlanır. Böylelikle kanda bulunan glikozun hücrelere ulaşımı daha hızlı ve daha verimli olur.
Kan Şekerinin Kontrol Altına Alınması
Özellikle belli sürelerde aç kalınması şeklinde yapılan oruçlar yani islami oruç şeker hastalığı riski taşıyan kişilerin kan şekeri kontrolünün sağlanmasında faydalı olduğu keşfedilmiştir. Kan şekerinin vücudumuz tarafından düzenlenebilmesi sayesinde ani kan şekeri düşmeleri yaşamayacağımız için canımızın ani tatlı çekmeleri de yaşanmayacaktır. Yapılan araştırmalara göre bu kadın ve erkeklerde farklı sürelerde gerçekleşmektedir.
İltihaplarla Daha İyi Savaş
Vücudumuz normalde zaten iltihaplar ile savaşan bir mekanizmaya sahiptir. Yapılan bir araştırmada 30 gün boyunca 12 saat aç kalması durumunda vücudun iltihap tutma oranında ciddi düşüşler olduğu keşfedilmiştir. Buda oruç tutmanın vücudumuzun karşılaşacağı iltihapları azaltabileceğini gösterir.
Kalp Sağlığına Fayda Sağlar
Bilim adamları oruç tutarak kötü kolestrol (LDL)’nin %25, kan trigliseridlerinin %32 oranında azaltılabileceğini ortaya koydular. Üstelik 4600 kişi üzerinde yapılan başka bir bilimsel araştırmada ölümle sonuçlanan kalp hastalıklarınının başında gelen koroner arter riskini düşürdüğü bulunmuştur. Bu sebeple bilim adamları belli dönemlerde uzun süreli açlığın vücudun kendi kendini tedavi etmesinde yardımcı rol oynadığını kabul etmektedirler.
Beyni Güçlendirir ve Hastalıklardan Korur
Bu konuda yapılan bilimsel çalışmaların büyük bölümü hayvanlar üzerinde yapılmış olmasına karşın sınırlı sayıda da olsa insanlar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar mevcuttur. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda belli süre düzenli olarak aç kalmak beyin fonksiyonlarını düzelttiği gibi beyin yapısının da iyileştirdiği gözlemlenmiştir. Bunun yanında beynin bağlantısal işlemlerinin geliştiği, hafıza ile ilgili olan sinir hücrelerinin arttığıda gözlemlenmiştir. Ayrıcay orucun iltihaplara karşı olan faydasını da göz önüne alırsak Alzheimer ve parkinsonra hastalıklarına yakalanma riskini de azaltabilmektedir.
Büyüme Hormonunun Artması
HGH yani insan büyüme hormonu insan sağlığı ve gelişimi için çok önemli olan protein hormonlarındandır. Özellikle zayıflamak için yapılan diyetler sırasında kas kaybının engellenmesi için alınan bu hormon aslında aç kalınması durumunda vücut tarafından doğal olarak salgılanarak vücuttaki HGH oranı yükselmektedir. Yapılan araştırmalara bir araştırmada 24 saat aç kalan yetişkin kişilerde HGH yani büyüme hormonu seviyesinin gözle görülür bir şekilde arttığını ortaya koymuştur. Sadece erkek denekler ile yapılan bir başka araştırmada ise 48 saat aç kalınması bu hormonun normal seviyesinden 5 kat arttığı görülmüştür.
Yaşlanmayı Yavaşlatır
İnsanlar üzerinde yeterli sayıda bilimsel araştırma yapılmamış olsa da hayvanlar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalarda gün aşırı oruç tutan farelerin %83’ünün ömrü neredeyse 2 katına çıkmıştır. Hatta gün aşırı oruç tutma ile yapılan başka bir hayvansal deneyde tümörlerin oluşumunun engellendiği mevcut tümörlerin büyümesinin durduğu da gözlemlenmiştir. Bu araştırmada oruç tutmak sağlıklı bir şekilde yaşlanmayı yavaşlatıp ömrün uzamasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
Hızlı Zayıflamak İçin Oruç Tutmak
Zayıflamak için yapılması gereken en temel konu alınan kalorinin azaltılıp verilen kalorinin arttırılmasıdır. Bu mantıkla ilerleyince oruç tutmak alınan kalorinin azalması anlamına gelmektedir. İftar ve sahurda da yediklerinize dikkat edildiğini varsayıyoruz. Oruç sırasında uzun süre bir gıda almamak kalori almayacağınız anlamına da gelmektedir. Bu durumda vücut gerekli enerjiyi alabilmek için öncelikle depoladığı şekeri ardında yağ depolarını yakacaktır. Üstelik İslami şartlardaki oruç yani kısa süreli oruç tutma vücuttaki nöropinefrinleri arttırıp metabolizmanında hızlanmasına yardımcı olmaktadır.
Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Tip 1 diyabet hastalarının oruç tutarken kan şekeri seviyelerinde ani düşüşler yaşanabileceğinden dikkat edilmelidir.
- Sahurda çok tuzlu, gün içinde susatacak yiyeceklerden uzak durmalısınız
- 80-90 yaşından büyük yetişkinlerin mutlaka doktor gözetiminde oruç tutmaları gerekmektedir.
- Spor yapanlar oruç döneminde ağır spor aktivitelerini hafifletmelerinde fayda vardır.
- İftar ile sahur arasında bol su içilmelidir.
- Oruç döneminde protein ağırlıklı beslenip karbonhidratlardan uzak durulmasında fayda vardır.
- Herhangi bir sağlık sorununuz varsa oruç tutmadan önce bunu yetkili bir doktora danışmanızda fayda vardır.