Ozon Terapisi Nedir?

A VPN is an essential component of IT security, whether you’re just starting a business or are already up and running. Most business interactions and transactions happen online and VPN
ozon terapisi

Ozon terapisi, ozon gazının hastalıkların tedavisinde kullanıldığı alternatif tıp yöntemidir.

Ozon, oksijen gazının bir formudur. Alternatif tıpta, hastalıkları tedavi etmek amacıyla topikal (yüzeysel) bir dezenfektan olan gaz veya sıvı formda ozon kullanılır.

Ozon terapisi çok uzun yıllardır kullanılan bir yöntemdir. Medikal olarak ozon gazı kullanımının 150 yıldır süren bir geçmişi vardır. Ozon terapisi 1800’lü yıllardan beri kullanılmaktadır ve 1896 yılında bilim adamı Nikola Tesla tarafından patenti alınmıştır. Birinci dünya savaşı sırasında doktorlar antibakteriyel ve yaraları iyileştirme özelliğinden yararlanmak amacı ile yaralı askerlerin tedavisi için kullanmışlardır. 1980’lerin sonuna doğru Alman doktorlar ozon terapisi ile HIV’li bir hastayı tedavi etmiştir.

Ozon Terapisi Nedir?

Ozon gazı oksjenin bir formudur. Renksiz olan bu gaz uç oksijen atomundan oluşur. Atmosferin üst kısmında buluna ozon tabakası dünyayı güneşin UV ışınlarından korur.

Ozon gazı solunduğunda akciğer ve boğaz tahrişine sebep olabilir. Yüksek miktarda ozon gazına maruz kalmak sorunlara yol açabilir.

Bununla birlikte yapılan araştırmalar ozonun tıbbi açıdan tedavi edici özellikleri olduğu sonucuna varmıştır. 2011 yılında yayınlanan bir incelemeye göre ozon terapisi;

  • Artrit tedavisinde
  • HIV ve SARS gibi viral hastalıklara karşı
  • Yaraların iyileşmesinde
  • Bağışıklık sisteminin korunmasında
  • İskemik kalp hastalıklarının tedavisinde
  • Sarı nokta hastalığının tedavisinde ve
  • Kanser tedavisinde kullanılabileceğini belirtmiştir.

Araştırmacılar her geçen gün ozon terapisinin kullanım yerleri ile ilgili yeni alanlar ve olası tedavi yöntemleri ile ilgili bilgiler keşfetmektedir.

Ozon Terapisinin Yararları

  • Ozon Terapisi akyuvar ( beyaz kan hücresi) üretimini arttır. Akyuvar hücreleri vücudu; virüs, bakteri, mantar gibi etkenlerden ve kansere sebep olan serbest radikallerin oluşumundan korumaktadır. Bu tip hücreler oksijen alamadığı zaman etkisini kaybetmektedir. Bu sayede sağlıklı hücrelere saldıramaz ve başarısız olurlar.
  • Ozon tedavisi düşük yoğunluktaki bakterilerin çoğunu öldürür.
  • Bu tedavi mantar türlerine karşı da etkilidir.
  • Yine aynı şekilde bu tedavi yöntemi virüsler ile de savaşmaktadır.
  • Ozon yeni doku büyümesini inhibe ettiği (engellediği) için anti-neoplastık olarak adlandırılır. Kanser hücreleri de hızlı büyüyen hücrelerdir ve ozon tarafından büyümesi engellenebilir.
  • Ozon terapisi oksijen metabolizmasını uyarır ve kırmızı kan hücrelerinde glikoz sentezini arttırır. Bu da dokulara daha fazla oksijen gitmesine yardımcı olur.
  • Ozon terapisi 30 ve 55 μg arasında uygulandığında bağışıklık sistemini güçlendiren etki göstermektedir.
  • Bu tedavi yöntemi alyuvarların fleksibiletisi ve elastikiyetini arttırır.
  • Ozon tedavisi, iyileşmeyen kronik yaralarda ve cilt lezyonlarında yararlıdır. Duyu kaybı olan hastalarda daha sık görülen bası yaralarında ve ampüte hastalarda başarıyla kullanılabilir.
  • Diyabetik komplikasyonlar oksitadif strese neden olmaktadır. Ozon gazının glisemi seviyesini etkileyen antioksidan sistemini aktive ettiği bulunmuştur. Ozon oksidatif stresi önler.
  • Ozon gazının in vitro düzeyde uygulanan doza bağlı olarak HIV’i etkisiz hale getirebilmektedir. Ozon aynı zamanda sitokin üretimini arttırarak konak hücrenin bağışıklığını da güçlendirmektedir.
  • Ozon tedavisi antioksidant enzim sistemini daha etkili hale getirir.

Yan Etkileri

Ozon terapisinin yan etkileri kullanılan tedaviye ve doza göre değişir.

Ozon gazının kesinlikle solunmaması gerekir. Ağza, buruna veya göze teması halinde öksürme, mide bulantısı, kusma veya baş ağrısına sebep olabilir. Bu gaza daha fazla maruz kalma önemli solunum sorunlarına neden olabilir.

Hamilelik dönemindekilerin,
Glukoz-6-fosfat-dehidrogenaz eksikliği olanların,
Hipertiroit hastalarının,
Ağır anemi geçirenlerin,
Ozon alerjisi olanların bu tedaviyi yaptırmaları uygun olmayabilir.

Ozon terapisi yaptırmak isteyenler mutlaka önce bir doktora danışmalı daha sonra tedaviyi yaptırmalıdır.

Sonuç

Sonuç olarak ozon, medikal alanla bilinirliği olan birçok yararlı özelliği olan bir moleküldür. Bununla birlikte tedavi alanında kullanımı gittikçe yaygınlaşmaktadır. Erişebilirliği ve tekrarlanması kolay bir işlem olan bu tedavi yöntemi birçok hastalığa karşı kullanılmaktadır. Eğitimli, tecrübeli bir uzman tarafından uygun dozlar kullanılarak yapıldığında bu teknik olumlu sonuçlar vermektedir.

Kaynak

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312702/
  2. Gérard V, Sunnen MD. SARS and ozone therapy: Theoretical considerations.
  3. Viebahn-Hänsler R. The use of ozone in medicine: Mechanisms of action. Munich. 2003. May 23-25,
  4. Hazucha MJ, Bates DV, Bromberg PA. Mechanism of action of ozone on the human lung. J Appl Physiol. 1989;67:1535–4.
  5. Carpendale MT, Freeberg JK. Ozone inactivates HIV at noncytotoxic concentrations. Anitiviral Res. 1991;16:281–92.
  6. Bocci V. Ozonization of blood for the therapy of viral diseases and immunodeficiencies: A hypothesis. Med Hypothesis. 1992;39:30–4

 

 

Yorum Yap

İlginizi Çekebilir

Duygusal Yeme ve Fiziksel Açlık

Duygusal Yeme

Bireyler olumsuz duygu durumları ile karşı karşıya kaldıklarında

Zeaksantin

Zeaksantin

Göz sağlığı üzerindeki etkisi ile ön plana çıkan

Takip Et