Sağlıklı Zayıflama Yöntemleri
Makale İçeriği
Yaz geldi. Bir çok kadın bikini, elbise şort derken formda görünmenin telaşına düştü. Yaz aylarında ince ve fit görünmeyi düşünen pek çok kişi internet üzerinden sağlıklı zayıflama yöntemlerini araştırmaya başladı. Peki, sağlıklı zayıflama yöntemleri nelerdir?
Kahvaltılara Dikkat Edin
Akşam yemeği ile kahvaltı arasında 12 saatlik bir fark bulunuyor. Kahvaltı yapmamanız durumunda bu süre 17 saate kadar çıkabiliyor. Uzun süreli açlık, metabolizma hızını azaltmaya başlar. Bu da kilo alımına neden olur. Bu yüzden uyandığınız zaman mutlaka bir saat içerisinde kahvaltınızı yapın. Kahvaltı atlanmaması gereken bir öğündür.. Kahvaltınız da dengeli oranda besin gruplarını tüketmeye özen gösterin. Yeterli miktarda karbonhidrat, protein ve yağa yer verin. Sağlıklı yağları tercih edin. Poğaça, börek, beyaz ekmek terine tam tahıllı ürünler tüketmeye özen gösterin (Böbrek hastalığınız yoksa).
Diyetisyenlerden Yararlanın
Diyetisyen kontrolünde sağlıklı bir zayıflama programı yapmak mümkündür. Önceliğiniz internet diyetleri, şok diyetler, aç kalmak, zayıflama çayları, zayıflama hapları, karbonhidratı kesmek gibi yollar değil konusunda uzman bir zayıflama doktoru olsun. Sağlıklı zayıflamada amaç ideal kilonuzda olmanız ve bunu korumanızdır. Bu da ideal bir beslenme düzeni ile mümkündür. Sağlığınıza zarar vermeden kilo vermek için komşunuzdan duyduğunuz, internetten gördüğünüz bilgiler yerine bir diyetisyene başvurmalısınız.
Yeme Hızını Ayarlayın
Yemeklerinizi daha uzun sürede ve yavaş yemeye dikkat edin. Böyle yaptığınız zaman çiğneme kaslarınız çalışır, sindirim sisteminiz besine hazırlanır, bunun sonucunda doygunluk hissi ortaya çıkar ve ekstradan besin tüketimi de ortadan kalkar. Ayrıca yemek yediğiniz tabaklarınızı küçültmek diyet sırasında oldukça etkili yöntemler arasındadır.
Dengeli Öğünler Oluşturun
Dengeli, sağlıklı, iyi bir yaşam için dengeli, sağlıklı, iyi bir beslenme gerekir. Öğünlerinizi atladığınız zaman sonraki öğünde daha fazla yiyecek tüketiyoruz. Bu nedenle gerektiğinden fazla enerjiyi bir öğünde alabiliyoruz. Düzenli öğünlerin yapılması, vücut çalışma hızını dengeli hale getirir. Öğünlerinizin yeterli olmasına, aşırıya kaçmamasına veya ihtiyacınızdan az miktarda olmamasına özen gösteriniz. Yeterli ve dengeli beslenmek için beslenme danışmanlığı alabilirsiniz.
Atıştırmalarınızı Ölçülü Yapın
Küçük gibi görünse de atıştırmalarınızı gözden kaçırmamanız gerekir. Çikolata ve cips gibi yüksek yağ oranına sahip atıştırmaları tüketmeyin. Ayrıca ceviz, fındık, badem ve kuru meyvelerin porsiyonlarına da dikkat edin. Bir çok diyetisyen atıştırmalıklar için genelde avucunuzu bir ölçü olarak göstermektedir. Örn; 1 avuç beyaz leblebi. Atıştırmalıklarınızı günde 3 kereyi geçmeyecek şekilde ayarlayınız.
Porsiyonlara Dikkat Edin
Kalıcı zayıflama için yemek yerken porsiyon kontrolüne dikkat etmelisiniz. Bu yüzden sizin için belirlenen porsiyonları doğru şekilde hazırlayın. İdeal porsiyon kontrolü için küçük tabaklar kullanmalısınız. Kilo vermek için ekmek tüketimine dikkat edin. Belirli miktarda tüketin ve tam tahıllı ekmek tercih edin.
Yumurta Tüketin
Yumurta beslenmenizdeki ana protein kaynağı olmalıdır. Çünkü anne sütünden sonra en değerli besin olarak yumurta gelmektedir. Kahvaltıda yumurta yemek uzun süreli tok kalmanızı sağlar. Bu sayede gün içerisinde daha az kalori alırsınız. Yumurta kilo vermenizin yanında yağ oranınızın azalmasına yardımcı olur. Bilinenin aksine yumurta, kolesterol düzeyinize olumsuz bir etki sağlamaz (Bir sağlık probleminiz yok ise). Hatta yumurta kötü kolesterol (LDL) düzeyini etkilemezken, iyi kolesterol (HDL) düzeyinde artış göstermektedir. Yumurta günlük beslenme yolu ile almamız gereken kolesterol miktarını aşmaz, bir adet orta boy yumurta yaklaşık 230 mg kolesterol içeriyor. Her besinde olduğu gibi yumurtayı da ihtiyacınıza uygun ve doğru pişirme tekniği ile tüketmelisiniz.
Yoğurt Ve Kefir Kullanımı
Yoğurt ve kefir probiyotik besinlerden bir tanesidir. Tüketildiğinde sağlık dağıtan bu ürünler ayrıca incelme konusunda da sizlere destek sağlar. Vücutta enerji kullanımının düzenlenmesine yardımcı olan yoğurt ve kefir bağırsak hareketlerinin de artmasına yardımcı olur. Yoğurt ve kefir gibi probiyotik besinlerin yanında meyvelerden yani prebiyotiklerden de yararlanmak önemlidir.
Lifli Gıdalara Dikkat Edin
Posa yapısına sahip gıdalar doygunluk hissi verir ve acıkmanızı önler. Buğday ve çavdar ekmeği, sebzeler ve kuru baklagiller, yulaf lif açısından zengin yiyeceklerdir. Lifler vücudun tokluk hissini artırdığı gibi Protelan gibi bir çok zayıflama ürünü içeriğinde yüksek oranda lif barındırır.
Şekerden Uzak Durun
Şeker ve tatlandırıcılar kilo aldıran yiyecekler arasındadır. Bununla beraber diyabet, kalp rahatsızlıkları ve diğer birçok hastalığa neden olabilir. Özellikle doğal olmayan tüm şekerli ürünleri bırakmanızı tavsiye ediyoruz.
Protein Tüketin
Kilo vermek için zayıflama yöntemleri arasında protein tüketimi önemli bir yer kaplar. Yüksek proteinli diyetler metabolizmayı hızlandırır. Günlük öğün miktarınızın yaklaşık yüzde 25’inin proteinden oluşması yeme isteğinizi azaltacaktır.
Su Tüketimi
Gün içerisinde 2- 2,5 litre su tüketmeniz tavsiye edilir. Öğün öncesinde ya da sonrasında su içmek, kalori almadan doygunluk hissinin oluşmasını sağlar. Bununla beraber yüksek kalorili yiyeceklere karşı iradeli olmanıza destek olur. Su içmenin yararları saymakla bitmez. Gün içerisinde aşırıya kaçmadan vücudunuza alacağınız su miktarı yağ yakımına yardımcı olur.
Baharatlardan Yararlanın
Acı biberde bulunan kapsaisin maddesi metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olur. Ancak fazla tüketim sonucu vücut bu maddeye karşı toleranslı davranır. Bu yüzden aşırıya kaçmamanızı tavsiye ediyoruz.
Egzersizden Yararlanın
Sadece beslenme tarzını değiştirerek sağlıklı zayıflamak mümkün değildir. Başarılı bir diyetin arkasında mutlaka düzenli bir egzersiz yatar. Her gün orta tempoda 30-40 dakikalık yürüyüş yapmak diyetinizi destekler.
Hedefinizi Belirleyin
Zayıflamak istediğiniz zaman kararlı olmaktan vazgeçmeyin. Bu değişim süreçleri belli bir süreç gerektirmesinden dolayı ümitsizliğe kapılmamanızı tavsiye ediyoruz. Diyet yaptığınız zaman dengeli, istikrarlı ve bilinçli bir yaklaşıma ayak uydurun.
Obezite çağın en önemli sağlık sorunlarından bir tanesidir. Teknolojinin getirmiş olduğu yeni alışkanlıkların ağırlık kazanmasıyla gün geçtikçe daha fazla kilo alıyoruz. Ayrıca değişen beslenme alışkanlıkları ve sıfır beden ölçüler insanları psikolojik olarakta etkiliyor.
Manken diyetleri ve şok diyet programları gibi yazılar tamamen medyatik ve ticari amaçlar nedeniyle hazırlanır. Daha çok yaz aylarında ortaya çıkan bu yazılar pek çok genç tarafından bilinçsizce uygulanmaktadır. Kendini kanıtlamak ve kabul ettirmek isteyen bir çok kişi, psikolojik problemlerle baş başa kalabiliyor. Bilinçsizce ve kontrolsüz bir şekilde uygulanan çok düşük kalorili zayıflama diyetleri büyüme ve gelişmede sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle büyüme çağında olan çocukların bu tür diyet listelerinden uzak durması gerekir.
Bilinçsiz şekilde yapılan çok düşük kalorili sağlıksız zayıflama diyetleri başka sağlık sorunlarını da beraberinde getirir. Bu tür şok diyetleri uygulayan kişiler üzerinden konsantrasyon bozukluğu, yorgunluk ve tansiyon düşüklüğü gibi problemler ortaya çıkabilir. Sağlıksız şekilde uygulana diyet programları metabolizma hızının düşmesine ve binbir zorlukla verilen kiloların tekrar geri alınmasına neden olur.
Sürekli zayıflama diyetleri kişilerinin vücudunun metabolizmasını düşürür. Bu nedenle zamanla kilo verme işi daha da zor hale gelir. Diyet programlarının belirli bir aralıkta diyetisyen kontrolünde yapılması uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Sıfır beden olma isteğiyle ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarından bir tanesi de yeme davranış bozukluğudur.
Aşırı zayıflık nedeniyle insanların bağışıklık sistemi zayıflar ve hastalıklara karşı direnci azaltır. Vücut fonksiyonları bozulmaya başlayan bu kişilerde genel olarak kronik yorgunluk ve halsizlik göze çarpar. Yanlış yapıla diyet programları insanlarda çalışma verimini ve yaşam kalitesini düşürür.
Beslenmenin amacı yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite düzeyinize göre vücudunuzun ihtiyacını karşılamaktır. Vücudun gelişimi, yenilenmesi, sağlıklı olması için yeterli ve dengeli beslenme şarttır. Zayıflamak istiyorsanız gereksiniminiz kadar besin tüketmeli, gerekli besin gruplarından yararlanmalısınız.
Vücudumuz ortalama 50 besin öğesine ihtiyac duyar, bu ihtiyacı karşılamak sağlıklı olmak ve sağlıklı zayıflamak açısından oldukça önemlidir. Sağlıklı zayıflamak için mutlaka burada yer alan önerileri dikkate alınız. Burada yer alan önerileri dikkate alarak daha etkili bir şekilde kilo verebilirsiniz.