Tarçın ve Tarçın Ekstresi
Makale İçeriği
Bir baharat düşününki 24 ayar altın gibi değerli olsun. Aromatik bir ağaç, kabuklarını toz hale getirilerek kullanılan muhteşem bir baharat. Tıp açısından en çok araştırma yapılan bitkilerin başında gelen tarçın, Çin, Hindistan ve Orta Asya’da Türkiye’de dahil binlerce yıldır hoş kokulu bir baharat olarak kullanılmıştır. Tarçın, Cinnamomum adlı bir ağacın dallarından elde edilir.
Milattan 2000 yıl öncesinde eski Mısır’lıların da kullandığı bir baharattır. M.Ö. 2700’de Çin’de kullanıldığına dair kayıtlar vardır. O dönemde öksürük, artrit ve boğaz ağrılarında kullanılmıştır. Amerika ve Avrupa da karabiberden sonra ikinci en popüler baharattır. Osmanlı imparatorluğunda padişahlar ve halk tüm tatlı yiyeceklerin üstüne tarçın koyarlardı. Üstelik pek bilinmese de sadece aromalı bir baharat değil tıbbi özellikleri olan bir baharattır.
Vitasmin Tarçın Ekstresi İçeren Multivitamin Takviyesidir. Sadece Eczanelerde Satılır.Peki bunca uzun zamandır kullanılan tarçın neden bu kadar tercih ediliyordu? Çünkü sumak ve karanfilden sonra dünyanın en güçlü 4. anti oksidanı tarçındır. ORAC değeri 131.420 mikromol TE l/100 dir. Yani hücre arasında oluşan serbest radikalleri bertaraf etme özelliği çok yüksektir.
TARÇININ İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
DERİ HASTALIKLARI
2016 yılında Candida denilen bir tür mantar hastalıklarında etkisi kanıtlanmıştır.
ŞEKER HASTALIĞI
Özellikle tip 2 diyabette kan şekerini düşürmesi ile ün yapmış bir baharattır. Yemekten sonra kan şekerini %29 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Ayrıca bağırsaklarda karbonhidratların şeker dönüşmesini yavaşlatır. Şeker hastalarında insüline hücrelerin vereceği cevabı artırır. Bu da İnsülin direncinin düşmesini sağlar.
MİDE SAĞLIĞI
Tarçın ve Tarçın ekstresi Obezite de oldukça etkilidir. Kilo vermeyi destekler. Mideden salgılanan Ghrelin salgısını engeller Ghrelin bizim aç olduğumuzu beynimize söyleyen bir hormondur.
BEYİN SAĞLIĞI
Alzheimer ve Parkinson Hastalıklarında tedaviye yardımcıdır. Ayrıca hoş kokusuyla beyinde bir mutluluğa neden olur. Bunamaya karşı bir baharattır.
KOLESTEROL, HDL, LDL
HDL(İyi Kolesterol) seviyesini artırdığı LDL(Kötü kolesterol) ü düşürdüğü görülmüştür. Dolayısıyla Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.
BAKTERİ ENFEKSİYONUNA KARŞI SAVAŞIR
Tarçın ekstresinin bakterilerin aktivitesini yavaşlattığı önlediği tespit edilmiştir.
Ayrıca anti-fungal dediğimiz mantar üremesini engelleyici özelliği de vardır.
Anti enflamatuvar (İltihap önleyici) 115 gıda arasında yapılan çalışmada Tarçın 1. sıraya oturmuştur. Salmonella,E.Coli gibi bakterilerin üremesini engeller.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR
Süper baharat grubunda olan Tarçın inflamasyonu azaltıcı özelliği vardır. Akciğer, Mide kanser tedavilerinde yardımcı tamamlayıcı özelliği vardır. Bazı kanser oluşumlarına engeller Bazı kanser türlerinde de tedaviye yardımcı olarak kullanılabilir. Tarçın vücudumuzdaki doğal anti oksidan olan Glutatyon artırır.
Gene AIDS hastalığını yapan HIV-1 virüsünün üremesini engelleyici özelliği vardır.
Tarçının içinde bulunan lif (fiber), kalsiyum ve manganez sayesinde bağırsak hücrelerini safra kesesi tuzlarına karşı korur. Dolayısıyla bağırsak kanserlerini de önler.
Tarçın ekstresi TNF, IL-5, IL-1beta, IL-8, NF-kB, Th-17 gibi vücudumuzda iltihaba neden olan faktörleri engeller. Bunun yanı sıra da IL-10,PPAR Alpha ve Gamma gibi anti enflamatuvar maddeleri artırır. Th-17 yi engellemesi Hashimoto Tiroidi olanlar için de Tarçın ekstresi oldukça etkilidir. Çünkü TH-17 Hashimoto hastalarında yükselir.
KADIN HASTALIKLARI
Özellikle insülin direnci olan Polikistik Over Hastalığında kilo almayı engelleyici özelliği vardır. Fazla adet görenlere ve endometriyoziz hastalığında etkisi vardır.
KEMİK SAĞLIĞI
Kalsiyumun bağırsaklardan emilimini hızlandıran manganezi mineralini içeren Tarçın kemik erimesini engelleyici özelliği vardır. Kemik ağrılarını azaltıcı özelliği vardır. Osteoporozu azaltarak kemik kırılmalarını önler.
DOĞAL SİNEK KOVUCU
Tarçın ekstresine; anason okaliptüs eklenerek yatak odanıza koyarsanız Sivrisinek, sineklerde sizden uzak durur. (2013 yılında Medicinal Entomology Dergisinde yayınlanmıştır.)
MİKROP ÖLDÜRÜCÜ
Özellikle Salmonella neden olduğu hastalıklarda anti mikrobiyal bir özellik gösterir.
KALP VE DAMAR HASTALIKLARI
Özellikle kanın pıhtılaşmasını geciktirir. Bunu içinde bulunan Cinnamaldehyde aracılığıyla yapar. Bu madde vücutta salgılanan ve iltihap oluşturan Arachidonik asidi(trombositler tarafından salgılanan) ve tromboksan A2 yi engelleyerek yapar. Yüksek tansiyonun düşmesini de sağlar.
ANKSİYETE VE DEPRESYONU AZALTIR
Tarçın ekstresi içinde bulunan fitosteroler ve diğer maddeler insanların stresini azaltır. Doğan bir afrodizyaktır. Kronik yorgunluğa iyi geldiği gibi baş ağrılarına da çok iyi gelir.
TARÇIN ÇAYI
1. TARİF
• 1 PARMAK KABUK TARÇIN VEYA 1 TATLI KAŞIĞI TOZ TARÇIN
• 1 BARDAK KAYNAMIŞ SICAK SU
İçinde 3-5 dakika bekledikten sonra ılık bir şekilde içilir. Özellikle yemekten sonra içilmesi tavsiye edilir. Öğle ve akşam yemeklerinden sonra 1 bardak tercih edilmeli 2-3 hafta bu şekilde kullanılabilir.
Şeker hastaları en fazla 6 hafta süreyle kullanabilirler. Günlük 6 gramı da geçmemek gerekir.
2. TARİF (KAN ŞEKERİ İÇİN)
• 1 BARDAK SU
• 1 TATLI KAŞIĞI TOZ TARÇIN
• 1 YEMEK KAŞIĞI ELMA SİRKESİ
Yemeklerden sonra içilir.