Varis Nedir Belirti ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Toplardamarların kalınlaşıp, kıvrılarak görünür hale gelmesidir. Varis Damar hastalıkları arasında en ciddi konumda yer almaktadır. Hem tehlikeli hem de tehlikesiz olduğu söylenebilir. Bacaklarda damarlarda belirginleşmeler, kılcal damarlarda da daha büyük boyutlu damarlarda da görülmektedir.
Varis Belirtileri Nelerdir?
Bacakta dolgunluk hissi ve ağrı, huzursuzluk ve kramp girmesi variste en sık görülen şikayetler ve bulgulardır.
- Şişkin ve bükülmüş görünen damarlar
- Ayakta durduktan veya uzun süre oturduktan sonra kötüleşen ağrı
- Alt bacaklarda zonklama, kas krampları, şişme ve yanma
- Varis bulunan damarların çevresinde kaşıntı
Hastalığın ileri safhasında bacaklarda deri renginde koyulaşma ve yaralar görülebilir. Tedavi olunmadığı taktirde bu şikayetler artarak pıhtılaşmaya ve bacak yaralarına neden olur.
Varis Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ameliyatsız yöntemlerde varisli damarın kendi kendine küçülerek yok olması ve etkisiz hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Damarda bulunan varisin yakılması ve ya dondurulması sonrasında varisli damarlar yaklaşık 1 sene içerisinde tamamen yok olmaktadır.
Bu sayede hastalar varisin neden olduğu şikayetleri yaşamamaktadır. Varis tedavisi sonrasında hastaların kilo alımlarına dikkat etmeleri, kabızlık gibi durumundan kaçınmaları, rahat ayakkabı ve kıyafet tercihlerinde bulunmaları ve varis çorabı kullanmaları önerilmektedir.
Ameliyatlı tedavide en yaygın yöntemlerden bazıları;
- Cerrahi Tedavi: Büyük damarları kaplayan varislerinde uygulanır. Yüzeysel toplardamarda damar ultrasonografi ile yetmezlik belirlenen hastalarda uygulanan tedavi yöntemidir.
- Mini Cerrahi Tedavi: 3-4 mm’lik kesi ve kanca ile birlikte çıkarılır. Dikiş gerektirmez.
- Skloraterapi: Damar iç yüzeyinde hasar oluşarak kapanmasını sağlayan ince bir iğne yardımıyla damar içi enjeksiyon yöntemidir.
- Radyofrekans Yöntemi: Yine diz bölgesinden varis bulunan damara girilerek, ısı enerjisi ile damarın yok edilmesi yöntemidir.
- Varis Yapıştırma ve Kapama Yöntemi: Venöz yetmezlik ve varis hastalığının; işlem süresinin 10 dakika sürmesi hastanın işlemden yarım saat sonra normal olması ve hastanede yatmayı gerektirmeyen bir sistem olması dolayısıyla yeni geliştirilen en konforlu tedavi yöntemidir.
- Damar İçi Lazer Uygulaması: Bir iğne yardımıyla damar içine girilerek iletilen lazer cihazı ile damar yakılması işlemidir.