Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir ?
Makale İçeriği
Sağlıklı bir yaşam için vücudumuzun vitaminlere ihtiyacı vardır. Vitaminler insan sağlığına farkında olmadığınız faydalar sağlamaktadır. Bu fayda sağlayan vitaminlerin eksikliği sağlığınızı olumsuz yönde etkilemektedir. Vitaminler sizi hastalıklardan korur ve sağlıklı bir şekilde gelişmenizi sağlar. Vitamin eksikliği belirtileri sizi sosyal yaşamınızda fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olarak olumsuz yönde etkileyebilir. Sağlığınız için ihtiyacınız olan vitaminleri vitamin eksikliği belirtileri nelerdir adlı listemizde bulabilirsiniz…
1. Kırılgan Saç ve Tırnaklar
Vitamin eksikliği belirtileri, kırılan saçlara ve tırnaklara neden olabilir. Bunlardan biri biyotin eksikliğidir. B7 vitamini olarak da bilinen Biotin, vücudun gıdaları enerjiye dönüştürmesine yardımcı olur. Biyotin eksikliği çok nadirdir, ancak ortaya çıktığında, saçları ve tırnakları kırılgan, bir hale getirebilir. Biyotin eksikliğinin diğer semptomları arasında kronik yorgunluk, kas ağrısı, kramplar, ellerde ve ayaklarda karıncalanma olabilir. Hamile kadınlar, ağır sigara içenler ve Crohn hastalığı gibi sindirim bozukluğu olan kişilerde, biyotin eksikliği görülebilir. Vitamin eksikliği belirtileri beslenme şeklinde de kendini gösterebilir örneğin: çiğ yumurta akı yemek, biyotin eksikliğine neden olabilir. Çünkü çiğ yumurta beyazları, biyotine bağlanan ve emilimini azaltabilen bir protein olan avidin içerir.
Biyotin bakımından zengin yiyecekler arasında yumurta sarısı, organ etleri, balık, et, süt ürünleri, fındık, tohumlar, ıspanak, brokoli, karnabahar, tatlı patates, maya, kepekli tahıllar ve muzlar yer almaktadır. Saçları veya tırnakları kırılan yetişkinler doktorlarından tavsiye alarak, günde yaklaşık 30 mikrogram biotin sağlayan bir takviye kullanmayı deneyebilirler.
2. Ağız Ülseri ve Ağız Kenarında Çıkan Yaralar
Ağız içindeki ve çevresindeki lezyonlar bazı vitamin veya mineral eksikliği belirtileriyle ilişkilendirilebilir.
Örneğin, yaygın olarak aft olarak isimlendirilen ağız ülserinin nedeni genellikle demir ve B vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Yapılan bir çalışma, ağız ülseri olan hastaların, düşük demir seviyesine sahip olma ihtimalinin iki kat olduğunu gösteriyor.
Başka bir çalışmada, ağız ülseri olan hastaların yaklaşık % 28’inde tiamin (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini) ve piridoksin (B6 vitamini) eksikliği olabileceğini görülmüştür. Ağız köşelerinin çatlamasına, parçalanmasına veya akmasına neden olan bir durum olan angular cheilitis aşırı tükürük veya dehidrasyona neden olabilir. Bununla birlikte, yetersiz alınan demir ve B vitaminleri (özellikle riboflavin) alımından da kaynaklanabilir. Demir bakımından zengin besinler arasında kümes hayvanları, et, balık, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler ve tahıllar bulunur.
Tiamin, riboflavin ve piridoksin kaynakları arasında kepekli tahıllar, kümes hayvanları, et, balık, yumurta, süt ürünleri, organ etleri, baklagiller, yeşil sebzeler, nişastalı sebzeler, kuruyemişler ve tahıllar bulunur. Bu belirtileri yaşıyorsanız, belirtilerinizi iyileşip iyileşmediğini görmek için yukarıdaki yiyecekleri diyetinize eklemeyi deneyin.
3. Saç Dökülmesi
Saç dökülmesi çok yaygın bir semptomdur. Yetişkinlerin % 50’ye kadarı 50 yaşına geldiğinde saç dökülmesini yaşamaktadır. Aşağıdaki besinler bakımından zengin bir diyet saç dökülmesinin önlenmesine veya yavaşlamasına yardımcı olabilir.
Saç Dökülmesini Engellemek için Gereken Vitamin ve Mineraller
- Demir. Bu mineral, saç foliküllerinde bulunan DNA da dahil olmak üzere DNA sentezinde rol oynar. Çok az demir saçın uzamasına veya düşmesine neden olabilir.
- Çinko. Bu mineral saç büyümesi için gerekli iki işlem olan protein sentezi ve hücre bölünmesi için gereklidir. Bu nedenle, çinko eksikliği saç dökülmesine neden olabilir.
- Linoleik asit (LA) ve alfa-linolenik asit (ALA). Bu esansiyel yağ asitleri saç büyümesi ve bakımı için gereklidir.
- Niasin (B3 vitamini). Bu vitamin saçı sağlıklı tutmak için gereklidir. Alopesi, saçın küçük yamalar halinde düştüğü bir durumdur, niasin eksikliğinin olası bir belirtisidir.
- Biotin (B7 vitamini). Biotin, yetersiz kaldığında saç dökülmesine neden olabilecek başka bir B vitaminidir.
Et, balık, yumurta, baklagiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabuklu yemişler ve tam tahıllar iyi demir ve çinko kaynaklarıdır.
Niasin bakımından zengin yiyecekler arasında et, balık, süt ürünleri, tam tahıllar, baklagiller, kabuklu yemişler, tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeler bulunur. Bu yiyecekler ayrıca yumurta sarısında ve organ etinde de bulunan biotin bakımından zengindir.
Yapraklı sebzeler, sert kabuklu yemişler, tam tahıllar ve bitkisel yağlar linoleik asit açısından zenginken; ceviz, keten tohumu, chia tohumu ve soya fıstığı alfa-linoleik asit bakımından zengindir. Birçok takviye saç dökülmesini önlediğini iddia ediyor. Birçoğu, diğerlerine ek olarak, yukarıdaki besinlerin bir kombinasyonunu içerir. Bu takviyelerin yukarıda belirtilen besin maddelerinde belgelendirilmiş eksiklikleri olan insanlarda saç büyümesini arttırdığı ve saç dökülmesini azalttığı görülmektedir.
4. Pullu Deri ve Kepek
Seboreik dermatit (SB) ve kepek, vücudunuzun yağ üreten bölgelerini etkileyen aynı cilt rahatsızlıkları grubunun bir parçasıdır.
Her ikisi de kaşıntılı, pullanan cildi içerir. Kepek çoğunlukla saç derisi ile sınırlıdır, oysa seboreik dermatit yüz, üst göğüs, koltuk altı ve kasıklarda da görülebilir. Bu cilt hastalıkları yaşamın ilk 3 ayında, ergenlik döneminde ve yetişkinlikte ortaya çıkar.
Çalışmalar, her iki koşulun da çok yaygın olduğunu göstermektedir. Bebeklerin % 42’si ve yetişkinlerin % 50’si kepek veya seboreik dermatitten muzdarip olabilir.
Kepek ve seboreik dermatite birçok faktör neden olabilir; besleyici madde yetersizliği diyeti bunlardan biridir. Örneğin, kandaki çinko eksikliği, niasin (B3 vitamini), riboflavin (B2 vitamini) ve piridoksin (B6 vitamini) her birinin bir rolü olabilir.
Niasin , riboflavin ve piridoksin bakımından zengin yiyecekler arasında kepekli tahıllar, kümes hayvanları, et, balık, yumurta, süt ürünleri, organ etleri, baklagiller, yeşil sebzeler, nişastalı sebzeler, sert kabuklu yemişler ve tahıllar bulunur. Deniz ürünleri, et, baklagiller, süt ürünleri, kabuklu yemişler ve kepekli tahıllar hepsi iyi çinko kaynaklarıdır.
5. Gözlerdeki Beyazlığın Büyümesi
Vitaminsiz bir diyet bazen görme sorunlarına neden olabilir. Vitamin eksikliği belirtileri; düşük miktarda A vitamini alımı, insanların az ışıkta veya karanlıkta görme yeteneklerini azaltan, gece körlüğü olarak bilinen bir duruma bağlıdır . Bunun nedeni, geceleri görmenize yardımcı olan gözlerin retinasında bulunan bir pigment olan Rodopsin’i üretmek için A vitamini gerekmesidir.
Tedavi edilmediğinde, gece körlüğü, korneaya zarar verebilecek ve sonuçta körlüğe yol açabilecek bir durum olan kseftalmiye ilerleyebilir.
Kseroftalminin bir başka erken semptomu, Bitot’un gözlerin konjonktiva veya beyaz kısmında oluşan hafif köpüklü, beyaz renkli olan lekelerdir. Büyüme bir dereceye kadar ortadan kaldırılabilir ancak A vitamini eksikliği tedavi edildiğinde ancak tamamen yok olabilir.
Neyse ki, gelişmiş ülkelerde A vitamini eksikliği nadirdir. A vitamini alımının yetersiz olduğundan şüphelenenler, organ etleri, süt ürünleri, yumurta, balık, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sarı-turuncu renkli sebzeler gibi A vitamini açısından zengin besinler yemeyi deneyebilir. Eksiklik tanısı yoksa, çoğu insan A vitamini takviyesi almaktan kaçınmalıdır. Bunun nedeni, A vitaminin, fazla tüketildiğinde vücudun yağ depolarında birikebilen ve toksik hale gelebilen, yağda çözünen bir vitamin olmasıdır.
6. Diş Etlerinde Kanama
Bazen dişlerimizi sert fırçaladığımızdan dolayı diş etlerimizde kanamalar oluşmaktadır ancak bu durum beslenme düzenimizde C vitamini eksikliği olduğu anlamına da gelebilir. C vitamini, yara iyileşmesinde ve bağışıklıkta önemli bir rol oynar, hatta hücre hasarını önlemeye yardımcı olan bir antioksidan görevi görür. Vücudunuz C vitaminini kendi üretemez, bu yüzden yeterli seviyede C vitaminine sahip olmanın tek yolu diyetten geçer.
C vitamini eksikliği, yeteri kadar taze meyve ve sebze tüketen kişilerde nadirdir. Bununla birlikte, birçok insan her gün yeterince meyve ve sebze yiyemeyebilir. Bu durum, sağlıklı popülasyonların rutin taramalarını yapan çalışmaların, nüfusun% 13–30’unda düşük C vitamini seviyesini tahmin ettiğini ve% 5-17’sinin yetersiz olduğunu açıklayabilir. Uzun süreli C vitamini eksikliği içeren bir diyette diş etlerinde kanamalar sık görülmektedir, bu durum vitamin eksikliği belirtileri arasında yer almaktadır.
Ciddi C vitamini eksikliğinin bir başka ciddi sonucu da bağışıklık sistemini baskılayan, kasları ve kemikleri zayıflatan ve kendilerini yorgun ve uyuşuk hissettiren İskorbüttür. Diğer C vitamini eksikliğinin belirtileri arasında kolay morarma, yavaş yara iyileşmesi, kuru pul pul cilt ve sık burun kanaması sayılabilir. Her gün en az 2 parça meyve ve 3-4 porsiyon sebze yiyerek yeterince C vitamini tüketmeyi unutmayın.
7. Rahatsız Bacak Sendromu
Willis-Ekbom hastalığı olarak da bilinen rahatsız bacak sendromu (RLS) , bacaklarda nahoş veya rahatsız edici hislerin yanı sıra onları hareket ettirmek için dayanılmaz bir dürtü yaratan bir sinir rahatsızlığıdır. Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü’ne göre, RLS Amerika’lıların % 10’unu etkilemekte ve kadınların bu durumu yaşama ihtimalinin iki kat daha fazladır. Çoğu insan için hareket etme dürtüsü, rahatlarken veya uyumaya çalışırken yoğunlaşıyor gibi görünmektedir. RLS’nin kesin nedenleri tam olarak anlaşılmadığı halde, RLS belirtileri ile bir kişinin kandaki demir seviyesi arasında bir bağlantı olduğu görülüyor.
Örneğin, birkaç çalışma düşük kan demir depolarını artan RLS semptomları şiddeti ile ilişkilendirmektedir. Bazı araştırmalar, belirtilerin genellikle hamilelik sırasında, kadınların demir seviyelerinin düşme eğiliminde olduğu bir zamanda ortaya çıktığını da gösterebilir.
Demirle takviye, genellikle, özellikle demir eksikliği tanısı konulmuş kişilerde RLS semptomlarının azaltılmasına yardımcı olur. Ancak, takviyenin etkileri kişiden kişiye değişebilir. Yüksek demir alımları semptomları azalttığı için et, kümes hayvanları, balık, baklagiller, koyu yapraklı yeşillikler, fındık, tohumlar ve tam tahıllar gibi demir açısından zengin gıdaların alımını arttırmak da yararlı olabilir.
Demir emilimini artırmaya yardımcı olabileceğinden, bu demir açısından zengin gıdaları C vitamini açısından zengin meyve ve sebzelerle birleştirmek özellikle yararlı olabilir. Dökme demir tencere ve tavaların kullanılması, öğünlerde çay veya kahveden kaçınmak, demir emilimini artırabilir. Bununla birlikte, gereksiz takviyenin iyiden daha fazla zarar verebileceğini ve diğer besin maddelerinin emilimini azaltabileceğini belirtmekte fayda var. Aşırı derecede yüksek demir seviyeleri bazı durumlarda ölümcül olabilir, bu nedenle takviye almadan önce Sağlık uzmanınızla danışmanız en iyisidir. Son olarak, bazı kanıtlar magnezyum yetersizliğinin de huzursuz bacak sendromunda rol oynayabileceğini öne sürmektedir
8. Cilt Üzerinde Kırmızı veya Beyaz Diken
Keratoz pilaris , yanaklarda, kollarda, uylukta veya kalçalarda tüyleri dikleşmiş deri benzeri yumruların oluşmasına neden olan bir durumdur. Bu durum genellikle çocuklukta ortaya çıkar ve yetişkinlikte doğal olarak kaybolur. Bu küçük yumruların nedeni hala tam olarak anlaşılmamıştır, ancak saç köklerinde çok fazla keratin üretildiğinde ortaya çıkabilir. Bu ciltte kırmızı veya beyaz kabarıklık yaratır. Keratoz pilaris genetik bir bileşene sahip olabilir; bu, bir ailenin genetiğine sahip olması durumunda, bir kişide genetik olarak bulunması muhtemeldir. Bununla birlikte, A ve C vitaminlerinden düşük diyet uygulayan kişilerde de vitamin eksikliği belirtileri gözlemlenmiştir. Bu nedenle, ilaçlı kremlerle yapılan geleneksel tedavilere ek olarak, bu hastalığa sahip kişiler diyetlerine A ve C vitaminleri bakımından zengin gıdalar eklemeyi düşünebilirler.
Vitamin Eksikliği Belirtileri Adlı Yazımızı Beğendiyseniz Tüm Vitaminler Adlı yazımıza Bakabilirsiniz