Daha Genç Görünmenizi Sağlayacak Yaşlanma Karşıtı 11 Besin
Makale İçeriği
Yaşlanmanın doğal döngünün bir parçası olduğunu ve ondan kaçamayacağımızı hepimiz biliyoruz. Ancak tükettiğimiz besinleri iyi seçersek yaşlanmanın olumsuz etkilerini en aza indirebiliriz. Genç görünmenize yardımcı olacak, yaşlanmanın etkilerini azaltacak 11 besin şöyle;
1. Natural Sızma Zeytinyağı
Natural sızma zeytinyağı dünyada bilinen en sağlıklı yağlar arasındadır. Araştırmalar natural sızma zeytinyağının bir çok hastalığa iyi geldiğini göstermektedir. Kan basıncını düşürür, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, metabolik sendromu önler ve kanserle savaşta etkili bir besindir.
Zeytinyağı cildinizin daha genç görünmesine yardımcı olur. Bu etkisi onu yaşlanma karşıtı besinler arasında yer almasını sağlar. Yapılan araştırmalar zeytinyağının, cilt üzerinde enflamasyonu önleyici etkileri olduğunu ve güneşin zararlı etkilerine karşı koruyucu olduğunu göstermektedir.
Buna ek olarak zeytinyağının yaklaşık %73’ü cildin esnek ve sıkı olmasına yardımcı doymamış yağlar içermektedir.
Orta yaşlı ve yaşlı bireylere uygulanan anketler sonucunda daha az güneş ışığı hasarı olan kişilerin daha çok çoklu doymamış yağdan zengin zeytinyağı tükettiği görülmüştür.
2. Yeşil Çay
Antioksidan bakımından oldukça zengin olan yeşil çay serbest radikallere karşı vücudu korur. Serbest radikaller strese karşı oluşan kararsız moleküllerdir. Antioksidanlar serbest radikallerin yapısını değiştirerek zarar vermelerini engeller.
Yeşil çay polifenol ismi verilen diyabetle, insülin direnciyle, enflamasyonla ve kalp hastalıklarıyla savaşta etkili antioksidan bakımından zengindir.
Polifenoller cildimizdeki ana protein olan kolejenin korunmasında yardımcıdır. Yaşlanma karşıtı etkisi sayesinde yaşlanma belirtilerini azaltır hatta kısmen tersine bile çevirebilir.
Yapılan bir çalışmada güneş ışınları nedeniyle cildi zarar görmüş kadınlar 8 hafta boyunca yeşil çay ekstresi içeren krem ve takviye ile tedavi edilmiş ve cilt esnekliklerinde iyileşme görülmüştür.
3. Yağlı Balık
Yağlı balıklar yaşlanma karşıtı olarak bilinen besinler arasındadır. Uzun zincirli omega-3 yağı kalp hastalıklarına, enflamasyona, ülseratif kolite ve diğer başka hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır.
Araştırmalar enflamasyona ve güneşin zararlı etkilerine karşı koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir.
Somon en çok bilinen yağlı balıklardan biridir, aynı zamanda yaşlanma karşıtı etkisi sayesinde cildinizin daha genç görünmesini sağlar.
Somon kendisine pembe rengini veren astaksantin adı verilen bir antioksidan olan karotenoid içerir.
Bir çalışmada, cildi güneş ışığından zarar görmüş kişilere, 12 hafta boyunca astaksantin ve kolajen takviyesi verilmiş; çalışmanın sonunda kişilerin ciltlerinin nemlenmesine ve esnek olmasına yardımcı olmuştur.
Yaşlanma karşıtı olan astaksantin içeren besinler ve gıda takviyelerini kullanmak cildin genç görünmesine yardımcı olacaktır.
4. Bitter Çikolata/Kakao
Bitter çikolatanın antioksidan kapasitesi çok güçlü antioksidan içeriği olduğu kabul edilen yaban mersini ve kızılcıktan çok daha fazladır.
Araştırmalar bitter çikolatanın kan basıncını azaltabileceğini, insülin hassasiyetini arttırabileceğiniz ve damar fonksiyonlarını ve esnekliğini arttırabileceğini göstermektedir.
Çikolata cildi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyan flavanol adı verilen antioksidan içerir. Ancak flavanollerin miktarı çikolatanın tipine göre önemli ölçüde değişiklik göstermektedir.
Yapılan bir çalışma flavanolden zengin bitter çikolatanın kişilerin güneşte kalıp kırmızıya dönme sürelerini iki katına çıkardığını göstermiştir. Bu durum daha az flavanol içeren çikolata tüketen kişilerde görülmemiştir.
Yüksek flavanol ve düşük flavanol alımının cilde olan etkisini araştıran bir çalışmada, yüksek flavanol alan gruptaki kişilerin cildindeki kan akışı, cildin kalınlığı, nemli olması ve pürüzsüzlüğünde iyileşmeler görülmüştür.
Unutulmamalıdır ki, kakao içeriği arttıkça flavanol içeriği de artar. Bu yüzden bitter çikolatanın yaşlanma karşıtı etkisinden yararlanmak için en az % 70 kakao içeren bitter çikolata tükettiğinizden emin olun.
5. Sebzeler
Sebzeler son derece besleyici ve kalorisi düşük besinlerdir. Kalp hastalığı, katarakt ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olan antioksidanlar içerirler.
Sebzelerin çoğu beta karoten gibi cildin yaşlanmasına neden olan güneş ışınlarına ve serbest radikallere karşı koruyucu karetenoidden zengindir. Yaşlanma karşıtı olan Beta karotenin en iyi kaynağı havuç, bal kabağı ve tatlı patatestir.
Sebzelerin çoğu C vitamininden zengindir. C vitamini, kolajen üretiminde etkilidir ve güçlü antioksidan etkisi vardır.
Yapılan bir çalışmada katılımcılara 4 hafta boyunca günde 180 mg C vitamini verilmiş ve ciltlerindeki antioksidan aktivitesi %37 oranında artmıştır.
En yüksek C vitamini içeriğine sahip sebzeler; yapraklı yeşillikler, biber, domates ve brokolidir.
Başka bir çalışmada, araştırmacılar 700’den fazla Japon kadınında esneklik ve diğer cilt özelliklerini ölçmüştür. Daha fazla yeşil ve sarı sebze yiyenlerin daha az kırışıklığı olduğunu keşfetmişlerdir.
6. Keten Tohumu
Keten tohumunun sağlık açısından bir çok yararı vardır.
Meme ve prostat kanseri riskini azaltırken kolesterolü düşürebilen, kan şekerini ve insülin seviyelerini azaltabilen lignalar içerir.
Ayrıca, cildinizi güneşin zararlı ışınlarından koruyan ve güneşe bağlı cilt hasarını azaltabilen ALA adı verilen harika bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır.
Yapılan bir kontrollü çalışmada 12 hafta boyunca keten tohumu veya keten tohumu yağı tüketen kadınların ciltlerinin nemi ve pürüzsüzlüğü artmıştır.
7. Nar
Nar en sağlıklı meyvelerden biridir. Antioksidan aktivitesi yeşil çayınkinden bile daha yüksek görünmektedir (36).
Nar enflamasyonu azaltır, yüksek kan şekeri seviyesini düzene sokar ve kolon kanseri olan hastalarda iyileşmeye yönelik sonuçlar gösterebilir. Ayrıca cildi güneş hasarından korumaya yardımcı olur.
Dahası, araştırmacılar narın farklı bölümlerinin hasarlı cildi onarmak ve kollajen üretimini arttırmak için birlikte çalışabileceğini öne sürüyorlar .
8. Avokado
Avokado kalp dostu olan yağ bakımından, sağlık için gerekli olan lif ve bir çok vitamin ve mineral bakımından zengindir.
Ayrıca avokado, polihidroksillenmiş yağ alkolleri adı verilen benzersiz bileşikler içerir. Bunlar iltihapla savaşabilir, cildinizi güneşten koruyabilir ve hasarlı DNA’nın onarımına yardımcı olabilir.
Tekli doymamış yağ ve lutein ve zeakstantin antioksidanlarını içermesi cilt ve DNA korunumu için önemlidir.
9. Domates
Domatesin içindeki likopen sağlık açısından oldukça faydalıdır. Likopen kalp hastalıkları, inme ve kanser riskini azaltan bir karotenoiddir .
Çalışmalar, cildi güneşin zararlı etkilerinden koruyabileceğini göstermiştir.
Bir çalışmada, likopen ve diğer bitki antioksidanlarından yüksek gıdaların bir karışımını tüketen kadınların 15 hafta sonra kırışıklık derinliğinde ölçülebilir bir azalma olduğu görülmüştür.
10. Baharatlar
Baharatlar yemeğinize lezzet katmaktan daha fazlasını yapar. İlginçtir ki, araştırmalar bazı baharatların cildinizin daha genç görünmesine bile yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Tarçının, kollajen üretimini arttırdığı ve bu da cildin sıkılığını ve elastikiyetini artırabileceği gösterilmiştir. Aynı za
Ayrıca, kan şekeri seviyeleri yüksek olduğunda oluşan gelişmiş glikasyon son ürünleri (AGE’ler) sonucu oluşan cilt hasarını da azaltabilir.
Ek olarak, araştırmalar, pul biberlerde bulunan kapsaisin’in cilt hücrelerinde meydana gelen yaşa bağlı değişikliklerin bazılarını azaltabileceğini düşündürmektedir.
Ayrıca zencefil, gingerol içerir. Bu bileşik, güneşe maruz kalmadan kaynaklanan yaşlılık lekelerini önlemeye yardımcı olabilecek anti-enflamatuar etkilere sahiptir.
11. Kemik suyu
Kemik suyu, son zamanlarda sağlık bilincine sahip insanlar arasında çok popüler hale geldi. Kemik suyu et, kümes hayvanları veya balık kemiklerini uzun süre pişirilmesi ile yapılır. Bu işlem mineralleri ve diğer faydalı bileşenleri serbest bırakır.
Bu bileşenlerden biri, kas ve kemik sağlığı üzerinde olumlu etkileri olan kolajendir. Kemik suyu ile ilgili yayınlanmış bir araştırma olmamasına rağmen, içindeki kollajenin yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren kanıtlar vardır.
Pişirildiğinde, kolajen amino asitler glisin, prolin ve hidroksiprolin bakımından zengin jelatine ayrılır. Vücudunuz bu amino asitleri emebilir ve cildinizde yeni kolajen oluşturmak için kullanabilir.
Kontrollü çalışmalar, kollajen tüketiminin kırışıklıkları azaltırken cilt elastikiyetini, nemini ve sıkılığını artırabildiğini göstermiştir.
Bir çalışmada, 12 hafta boyunca C ve E vitaminleri gibi diğer cilt destekleyici besinlerle birlikte kolajen takviyesi alan postmenopozal kadınlarda kırışıklık derinliği önemli ölçüde azaldığı görülmüştür.
Sonuç
Yaşlanma doğal döngünün bir parçasıdır. Bunu geriye çeviremeyiz ama tükettiğimiz besinlerle ve yaşam tarzımızla bu süreci yavaşlayabiliriz. Bu nedenle listede sıralanan besinleri düzenli olarak tüketmek sağlığımız açısından bize bir çok yarar sağlayacaktır.