Yüz Felci Nedir?
Makale İçeriği
Yüz kasların iki yarısını hareket ettirebilen iki sinir vardır. Bu sinirler beyin sapını terk ettikten sonra kulak kemiklerine doğru uzanmaya devam eder ve alnı, göz kapaklarını, kaşları hareket ettirebilen, kulaktan çıktıktan sonra sinirler dahil olmak üzere beş kısma ayrılır. burun kenarı, dudaklar ve boyun kasları. Bu sinir hasar görürse kas kontrolü zayıflar. Sonuç olarak, kaslar hareketsiz hale gelir. Kas hareketsizliği hafif veya tamamen statik olabilir. Bu duruma yüz felci denir. Yüz felcini, merkezi yüz felci ve yüz felci periferik olarak adlandırılır.
Santral yüz sinir felci, beyin hasarına bağlı olarak ortaya çıkan yüz sinirinin felç olmasıdır. Vücudun diğer bölgelerinde durağanlık eksikliği, beyin hasarı ve felç gibi başka işaretler de vardır. İkinci tip periferik fasiyal sinir felcidir. Sinir beyin sapını terk ettikten sonra meydana gelen olaylardan kaynaklanır. Vücudun diğer bölgelerinde sadece yüzü etkileyen herhangi bir belirti oluşturmaz. Kulak Burun Boğaz hastalıkları, merkezi yüz felcinden daha yaygın olan periferik yüz felcini tedavi eder.
Belirtileri ve Nedenleri
Genellikle hasta uyandığında yüzün bir tarafı farklıdır. Aynada kendine baktığında hareketleri azalır, ağzı yana çekilir, tükürük salgısı kontrol edilemez, gözler aşırı sulu veya kuru olur ve ağzının tadı değişir. Bu semptomlara ek olarak, viral bir enfeksiyonun neden olduğu kulak ağrısı, hareketsizlik ve yüz felci de görülebilir. Fasiyal sinir felcinin etkili alanı, sinir hasarının derecesi ile doğru orantılıdır. Hafif kapanma kusuru gözleri tamamen kapatamama, ağzınızın kenarını hareket ettirememe ve alın çizgisini silemeyecek noktaya gelebilir. Tamamen sakat bir durum.
Çevresel Aniden Oluşan Yüz Felci
Ani sinir felci tüm yaş gruplarında görülebilir ve eşit bir cinsiyet dağılımı gösterir ve iyileşme oranı% 90’ı aşar ki bu en yaygın sinir felci türüdür. Travma gibi başka nedenlerle, hastanın bölgesinin o kısmından geçen sinir hattı boyunca bir kırılma, kafatasının tabanı boyunca sinire zarar verebilir. Sinir başın içinden devam ederken çok ince bir kanaldan kulak kemiğine girer. Bu kanalda sinirlerin iltihaplanması ve yetersiz beslenme hasara neden olabilir ve yüz felci meydana gelebilir.
Yüz Felci Olan Kişinin İyileşme Süreci
Yüz felci olan hastaların teşhisi için en değerli keşif muayenedir. Hastanın yüzüne bakıldığında gözlerini kapatmak, kaşlarını kaldırmak, burunlarını çekmek, boyunlarını germek gibi şeyler yapmaları tedavi sürecinde yapılacak olanlardır.
Bu hareketler sayesinde hastanın etkilenen tarafındaki yaralanma derecesini belirlenebilir. Daha sonra yaşına ve tükettiği ilaçlara göre genel durumuna bakılır. Bir hasta yüz sinir felci geçirdiğinde, yüzünde uyuşma, kayganlık, yırtılma veya kuruluk hissedecek ve bu durum 2-3 gün sonra kötüleşecektir. İyileşme süreci sinir hasarının hızına bağlıdır.